De line-up van deze 6e Whisky te Water editie zal zeker in goede aarde vallen. Graanwhisky’s zijn steeds gewilder en proevers merken dat er een nieuw smaakpalet wordt aangeboord. Ik neem een twaalftal gasten mee op een open vlet die vroeger vrachten met graan en turf vervoerde. Een terroir om te proeven.
Grote keus
Naast het feit dat graanwhisky een dienstbare functie heeft naar 90 % van de wereldwijde whiskyproductie, bestaat er ook een graanwhisky zonder toevoeging van malts. En die gaan we vandaag proeven. Ik heb voor mijn boottochtje een keuze moeten maken uit een flink aanbod van deze onderschatte whisky. De graanwhisky’s die ik nog op de plank heb laten staan zijn bijvoorbeeld de Montana Spring Wheat (US), de Bain’s Cape Mountain Single Grain (zuid-Afrika), de Teeling Single Grain (Ir), de Girvan Patent Still Single Grain, no 4(Sc), de Rittenhouse Single Rye (US), de Hirsch Corn (US), de Bullit Rye(US), de Overholt Rye(US).
Strathcolm 8 yo single grain, 40 % abv
De eerste dram die we proeven is een single grain uit de Schotse Highlands en een instappertje als het gaat om mondgevoel en smaak: ‘laag’ in de alcohol en soepel op de tong. De afdronk is dito makkelijk en de smaak is verrassend: mijn passagiers proeven een koekjessmaak, een verwijzing naar de mix van tarwe en gemoute gerst. De afdronk is aan de lichte kant…snel weg. Direct worden hier al veel punten gescoord door Angus Dundee Distillers, die met 2 distilleerderijen – Tomintoul en Glencadam – en mooie speler op de whiskymarkt is.
Dry Fly Washington Wheat , 40% abv
Een fles met humor. Geen standaard etiket, maar de fles is volgeplakt met kreten, aanmoedigingen en ook een panic-meter, variërend van bliss (volle fles) tot palms getting clammy (bijna leeg). We landen in het westen van de USA niet ver van de grens met Idaho. ‘From grain to glass’ lees ik op de website van Dry Fly Distilling. Alle tarwe (wheat) wordt lokaal verbouwd, doorloopt een 10-daags distilleerproces en wordt vervolgens gelagerd in 53-gallon vaten van de ISC (Independent Stave Company). Er is een opbouw van 3 tot 5 tot 10 jaar oude whisky. Mijn proefgasten aan boord ervaren een zachte, ietwat zoetige smaak met tonen van (tarwe)koekjes. Echt een blijvertje volgens de crew, al was het alleen maar voor het design.
Glendalough Double Barrel, 42% abv
Samen met mijn proefgasten ga ik terug naar Europa en wel naar de oostkust van Ierland. Een single grain whiskey. Dus het product van een enkele distilleerderij, maar de mash bill bestaat niet uit een enkel graansoort. Sterker nog, in deze grain whiskey zit Ierse gemoute gerst en mais. Na 3,5 jaar in first-fill bourbon barrels gelagerd te zijn, wordt de whiskey overgezet in Oloroso sherry vaten voor nog eens 6 maanden. Het resultaat is verbluffend: mijn favoriete karamelsmaken in de mix met sherry fruitigheid.
North British, 46% en 10 yo
De Nederlandse onafhankelijke bottelaar The Ultimate heeft een prima keus gemaakt met deze single grain whiskey van de North British Distillery Company Limited uit Edinburgh. Zonder meer op nummer 1 bij mijn Whisky te Water-gasten. De licht strogele kleur oogt aantrekkelijk en de daaraan gekoppelde smaak is smooth en erg toegankelijk. Ofschoon we met het alcohol percentage stijgen wordt deze 46% mooi gecamoufleerd.
Nikka Coffey Grain, 45% abv
Dit is een van de schitterende ‘nazaten’ van Masataka Taketsuru. Zijn Nikka company produceert de laatste jaren parel na parel. Ik vertel het verhaal van Masataka: zijn reis naar Schotland in 1918, over zijn avonturen en omzwervingen langs verschillende distilleerderijen (o.a. Hazelburn), over zijn huwelijk met de Schotse Jessie Roberta ‘Rita’ Cowan en zijn terugkeer naar Japan. De rest is geschiedenis. Niet te lang praten, want we moeten ook proeven. Deze mooie grain whisky bevat hoofdzakelijk mais met een ‘splash of barley’.
Millstone 100 rye, 50% abv
Van Japan naar Baarle-Nassau lijkt een grote stap, maar qua smaaksensatie passen deze laatste twee drams perfect in de line-up. Een Nederlandse rogge whisky die zijn sporen al verdiend heeft. Een combi van 49% gemoute- en 51% ongemoute rogge. Het advies van de distiller is om deze whisky niet bij het ontbijt te drinken. Zegt dit iets over de andere Millstones ? Hij blijkt het toefje op onze watertaart. Nummer 2 vandaag ! Of zoals de jongens van Dry Fly zouden zeggen: If you’re holding this, buy it.