Whiskybootcamp in Balen

 

20170916_175852_1505648818255_resized

Vijf docenten van de Academische Opleidingsschool Midden Brabant (AOSMB) hebben gekozen voor workshop nummer 3: verdieping in whisky. De insteek vandaag is om de koppeling te maken tussen de praktijk, de persoon en de theorie. Het programma zit strak in elkaar: eerst het hoofd leegmaken en landen, dan de beenspieren activeren middels een stevige boswandeling en daarna positie kiezen voor het echte werk, verzorgd door Bureau Leg Before Wicket: de proeverij. 

Conferentieoord De Keiheuvel

Natuurgebied De Keiheuvel spreekt tot de verbeelding en daarom gaan we onder leiding van grondbezitter Loes een rondje om door dit prachtige bosrijke gebied. We horen Loes vertellen dat De Keiheuvel ten prooi is gevallen aan Europese subsidie. Een regeling die niet in het voordeel van haar 200 landeigenaren werkt: men wil de 170 hectare omtoveren tot duinlandschap (landduin) om aan de richtlijnen te voldoen. Dit betekent in feite het rooien van dit overwegend dennenbos ten gunste van een kale zandvlakte. Beelden van Amelisweerd doemen op. Zullen bewoners Harry en Loes zich binnenkort aan bomen ketenen om hun buitenverblijf veilig te stellen ? De workshop die op stapel staat zal de gemoederen wellicht tot bedaren brengen.

Asyla van John Glaser

IMG-20170917-WA0002
Het whiskylandschap

De deelnemers gaan kennismaken met een totaal ander landschap: het whiskylandschap. Schouder aan schouder staan een achttal whisky’s uitgestald: 1 graanwhisky, 1 blend, 2 blended malts en 4 single malts. De graanwhisky (Strathcolm 8 y.o.) is ingebracht door een van de deelnemers en sluit perfect aan bij het grotere verhaal. Het zijn deze graanwhisky’s die een vast onderdeel zijn van 90 % van de whisky’s die er wereldwijd wordt verkocht: de blend whisky’s. Iedere blend whisky is voor het grootste deel opgebouwd uit een of meerdere hoeveelheden graanwhisky’s en wordt daarna aangevuld met zorgvuldig gekozen single malts. De Asyla van whisky is een van raspaardjes uit de Compax Box stal whisky wizard John Glaser. De heldere website geeft genoeg theorie voor de deelnemers om zich te verdiepen in deze zachte 40% abv (alcohol by volume). Een top-3 nominatie blijkt later.

 

The Feathery, 40% abv

De tweede in rij is een bijzondere blended malt: een samenstelling van De Neus van Schotland: Richard Paterson, master blender van White & MacKay. De firma heeft o.a. de Dalmore Distillery in haar portefeuille en heeft hier Mr Paterson aan het werk gezet als master distiller. Geen graanwhisky in de blended malts, enkel single malts. De ietwat donkere kleur wijst naar de sherryvaten waar de malt whisky’s hun rijping in hebben doorgebracht. Richard heeft enige wereldfaam gekregen door YouTube optredens als ‘How to Drink Whisky with Richard Paterson’. Verplichte theorie voor de deelnemers van deze workshop. De naam The Feathery verwijst naar het ambacht van golfbalmakers: natgemaakte kippenveren werden in nat leer genaaid en gebruikt als golfballen. De voorgangers in de ‘ambachtserie’ zijn de Sheep Dip (blended malt) en de Pig’s Nose (blend).

The Epicurean, 46.2% abv

DSC00626
Een van de epicureans ……

De tweede blended malt die klaar staat – ook wel bekend als vatted malt – is samengesteld uit wederom meerdere single malts, dit keer uit de Lowlands. Glasgow-based onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co heeft een beauty samengesteld in haar Remarkable Regional Malts Collection. De Epicurean is onderdeel van deze overheerlijk serie. De naam verwijst naar een bourgondier die de kroegen van Glasgow onveilig maakte in de jaren 30. Dit proef je wel af aan de lichte bite die de whisky het mondgevoel meegeeft, een tikkeltje ondeugend.

(Theorie: Jeannette Dambrink in Bestofwhisky.com)

Ben Nevis 10 y.o. , 46% abv

Ben Nevis 10Lang leve de Japanner die de Ben Nevis Distillery heeft gered van de ondergang. Niemand minder dan de stiefzoon van de bekendste Schotse Japanner –Masataka TaketsuruTakeshi Taketsuru, besloot tien jaar na het overlijden van zijn stiefvader te investeren in deze distilleerderij. En kijk wat het heeft opgeleverd, een prachtige single malt whisky. Say no more ….

(Theorie: zie beide links)

Jura 10, 40% abv

naamloosDe Jura 10 – volledige roepnaam: Isle of Jura Origin 10 Year Old – vertegenwoordigt een van de mooiste eilanden van de binnen-Hebriden: Jura. Het eiland is bekend om haar duizenden herten en mag tevens de geboorteplaats genoemd worden van een van de hoogtepunten uit de wereldliteratuur: 1984, door journalist/schrijver Arthur Blair (aka George Orwell). Het was de Noormannen ook al opgevallen dat de (nu 5000) herten aardig dominant waren en zij noemden het eiland dyr-a, ofwel deer island. Het dorpje Craighouse is gelegen aan de enige single track road van het eiland, de A846, en herbergt de Jura Distillery. De Jura 10 is een allemansvriend en zijn lichtgeturfde karakter dwingt zelfs de beginnende whiskydrinker om een fles thuis in de kast te hebben. Een naslagwerkje, verplichte theorie voor onze workshopdeelnemers om de basiskennis regelmatig te voeden.

(Theorie: Matt Chambers and Karen Taylor, Whisky for Everyone)

2 x Belgian Owl, 46% en 73,7 % abv

IMG_20170918_083756
Oude en nieuw uilen

Juist omdat onze workshop plaatsvindt in Belgie, kan ik niet heen om de bekende Belgian Owl – nog niet zo lang geleden The Belgian Owl – van whiskymaker Etienne Bouillon (The Owl Distillery). In de Griekse mythologie draagt deze statige vogel twee symbolen in zich: kennis en wijsheid. De twee flesjes die op tafel staan – en nummer 7 en 8 van de workshop line-up vormen – hebben beide aspecten in zich. Oh, wat is deze whisky knap gemaakt. De 50 cl fles is jong, licht van kleur en 46% abv, terwijl de 20 cl fles iets donkerder is, cask strength (direct uit het vat gebotteld en niet teruggebracht tot de 46% die Belgian OWL normaliter prefereert) en een abv heeft van 73,7 % (42 maanden oud). een roofuil met zachte klauwen. Is de eerste OWL licht en fris, de tweede is krachtig en zacht. Genieten dus. De alcohol in de cask strength expressie wordt subliem gecamoufleerd door de wijze waarop de maker de middle cut heeft gekozen. Deze laatse term valt binnen het jargon van distilleren en is onderdeel van de theorie van volgende verdiepingsworkshop. Ik kan niet wachten op weer zo’n select gezelschap. Tot volgend jaar.

Verdiepingsweekend AOSmb
Mw Thea Prinsen tekent haar felbegeerde certificaat