Patt weekend 2017

Elf vriendinnen zitten in de proefstand achter een placemat met 6 glazen. Voor de meesten is deze proeverij een eerste ervaring met whisky.

Een beginners whisky line-up
De beginners line-up

Asyla

Als host van de avond kon ik mij geen beter gezelschap wensen dan deze 11 leergierige dames. De vragen die gesteld werden behoren tot de top 20 FAQ van iedere whiskyproeverij: spot on ! De gekozen line-up kan ik niet beter aftrappen dan met een uiterst geraffineerde Asyla Compass Box blend van 40% abv. Een instappertje van hoge kwaliteit. Hoezo zijn blend whisky’s niet lekker ? Na een korte inleiding over het productieproces, een beetje geografie, iets over wereldwhisky’s en een verhaaltje rond de gevolgen van de overwegend vrouwelijke Temperance Movement in het Schotse Wick, starten we met het echte werk: ruiken, proeven en benoemen.

Line up 7 okt 2017

FAQ

Welke whisky is het lekkerst ?
Wat proef ik nu ?
Is blended whisky altijd goedkoper dan single malt ?
Worden blended whisky’s in een distilleerderij gemaakt ?
Wat is Scotch ?
Waar komt die vanillesmaak vandaan ?                                                                                    Wat gebeurt er met het afvalproduct van whisky ?
Waar komt de kleur van de whisky vandaan ?
Hoeveel alcohol zit er in whisky ?   

Alcoholpercentage whisky
Waaat ? Zoveel ?

Als er zoveel alcohol per jaar verdampt tijdens de rijping (angels’ share) dan loop je het risico dat het alcoholpercentage onder de 40% uitkomt ….toch ? En wat dan ?
Wanneer drink je whisky ?
Drink je whisky bij een gerecht ?
Kun je koken met whisky ?
Welke whisky en welk whiskytijdschrift koop ik voor mijn vader ?
Waarom ligt whisky op eikenhout ?
Waarom worden bourbonvaten van binnen gebrand ?
Waarom worden veel Schotse whisky’s op bourbonvaten gelegd ?

Zo, nog 2 whisky’s te gaan…..

IMG_20171007_201836We gaan naar de prachtige 1 liter lang lekkere Old Pulteney (Duncansby Head). Deze heeft een niet alleen op ex-bourbon vaten gelegen maar ook nog op Spaanse ex sherry vaten. Ik vertel het tragische verhaal van de drooglegging (Prohibition) van 1922 tot 1947 in het vissersstadje Wick. De ‘Wick and Pulteneytown Total Abstinence Society’ had al jaren de touwtjes stevig in handen en – in navolging van soortgelijke, overwegend vrouwelijke bewegingen in de USA – kreeg deze het voor elkaar dat de gemeenteraad van Wick overstag ging en alle alcoholische versnaperingen werden verbannen. Ook de plaatselijke distillery moest uiteindelijk haar deuren sluiten. Gelukkig kon er in 1951 een doorstart gemaakt worden en kunnen we vanavond genieten van deze uitgebalanceerde bourbon-sherry combinatie van 46 % abv.IMG_0264

Winnaars 

We proeven, praten, kletsen, kakelen, lachen en vragen verder. Ik check nog even welke whisky het meeste indruk heeft gemaakt. Op nummer 1 de Edradour Caledonian 12 y.o., wederom een gesherriede dram. De runner-up van de avond de Asyla blend van Compass Box. Op enige lengte achterstand volgt de Glenkinchie 12 y.o. en de Old Pulteney, gevolgd door de Arran Burns single malt. De Jura 10 y.o. bleef vanavond wat achter in dit zachte instapgeweld. Het was een superavond omdat mijn gasten nieuwsgierig, leergierig, kritisch en bovenal gezellig waren. De vele vragen getuigden van de juiste leg-before-wicket houding.IMG_0260