La Barrique pairt met sigaren

Ton Buenen en Frank Handgraaf
Ton Buenen en Frank Handgraaf

Rasverteller Frank Handgraaf van Whisky Import Nederland (WIN) houdt van de microfoon en de microfoon houdt van Frank. Het zal een wervelende avond worden. En …. vanavond houdt ook iedereen van sigaren.

Line upOnze spreekstalmeester uit Alkmaar vertelt zijn gehoor met enthousiasme over de juweeltjes van zijn bedrijf. En inderdaad, de gepresenteerde whisky’s zijn verrassend en de diashow verhelderend. Geen uitgebreide info over het produceren van de spirit vanavond ‘We gaan genieten’. Sigarenmaker Ton Buenen neemt af en toe het spreekijzer van Frank over om op humoristische wijze zijn ambacht over het voetlicht te brengen. Ton rolt een dekblad, vertelt over het maken van een sigaar, over zijn De Hertogh Sigaren,  over de smaakvolle Sumatratabak, over shortfillers en longfillers en legt uit wat we roken. Frank gaat hierna in op het reilen en zeilen van smaken. ‘Dat 90% van de wereldomzet in whisky een blend is, maakt niet uit, maar dat de meeste whiskydrinkers geen smaak hebben is vervolgens mooi meegenomen’, zegt onze presentator. Oops ! Even kijken hoe de zaal hierop reageert. Gelukkig, het gehoor is al aan de derde dram toe en helemaal in de rookwolken. ‘Alleen daarom kunnen de anderen genieten van de mooie single malts, verklaart Frank’.

La Barrique en Heerenleed

AmbianceDe avond is een duo-organisatie. Dorpsgenoten Eric Erkelens van slijterij/wijnhandel La Barrique en Rob Brekelmans  van het Tilburgsch Sigarengenootschap Heerenleed hebben het Bierreclamemuseum van Jan Hemmer in Princenhage uitgekozen als plaats van delict. De muren van het museum zijn volledig bedekt met o.a. Art Deco en Jugendstil bierreclameborden uit geheel Europa uit de periode 1900 – 1960. Een sfeervolle locatie voor deze sigaren- en whiskyproeverij.

Doordrinken met Càrn Mòr

De vijf WIN-whisky’s worden gepaird aan 4 shortfillers en 1 longfiller. Onafhankelijke bottelaar Càrn Mòr trapt af met twee expressies: een 4 jaar oude Speysider single cask small batch van Dailuaine (46% abv) en een 5 jaar oude Ardmore (46% abv). Zonder meer prettige whisky’s om te drinken. Ofschoon de placemat anders doet geloven, drinken we vanavond uit een en hetzelfde glas. Doordrinken dus en niet vergeten om je glas om te spoelen.

Hepburn’s Choice

Tamdhu 9 yo Hepburns ChoiceFrank vervolgt zijn verhaal met een single cask whisky uit de Hepburn’s Choice serie, een 9 jaar oude Tamdhu uit 2006. Wederom 46% abv en gebotteld door Langside Distillers in 2016. Veel van de Tamdhu 4,5 miljoen liter spirit verdwijnt in merken als Famous Grouse, J&B en Cutty Sark. Slechts 405 flessen zijn er op de markt gekomen.

Spey Tenné

Spey TenneDaarna gaat er een single malt van de Speyside Distillery in mijn glas: Spey Tenné (46% abv). Na een aantal jaren op bourbon vaten te hebben gerijpt (volgens Frank 8 jaar), is het rijpingsproces verlengd met nog een periode van 6 maanden op Tawny Port vaten (finish).

Black Snake

Black Snake 2nd venomWe sluiten af met een WIN whisky Black Snake. Deze op solera wijze gerijpte whisky (op een Oloroso sherry vat) wordt hier gepresenteerd met een 2e botteling (second venom), een NAS van maar liefst 59,3% abv. ‘Een whisky op sherry finishen is iets totaal anders dan wanneer een wijnvat wordt gebruikt’. OK …? Hier stopt het verhaal. Jammer dat Frank onder druk van het volle programma er niet voor kan kiezen om zijn verhaal hier en daar uit te diepen en toe te lichten.

Afstemmen

WINTussen de whisky’s door blijven de sigaren rondgaan. Smaken buitelen over elkaar heen en halve sigaren worden in de vele asbakken weggelegd. Onder de vier shortfillers, waaronder een ‘Brazieltje’, een blend van Javatabak, Brazieltabak en wat Havanatabak voor de kracht, zitten prachtige rokertjes. Ik merk dat 5 sigaren en 5 whisky’s teveel is op een proefavond. Wellicht had een andere afstemming de mensen iets meer tijd gegeven om hun sigaren echt te pairen met de aanwezige whisky’s. Maar goed, de tasting-trein stopt voor niemand.

Sumatrablad als smaakmaker

VerwarmenTon debiteert de nodige sigarenweetjes: shortfillers worden tussen de 13 en 20 graden celcius bewaard en onder een normale luchtvochtigheid. Longfillers daarentegen worden op een hogere vochtigheidsgraad bewaard van 65 tot 70 procent. Als afsluiter deelt onze breedlachse sigarenmaker een kleine, maar stevige longfiller uit om gelijke tred te houden met de zwaardere Black Snake. Ton’s shortfiller sigaren hebben over het algemeen Sumatrablad als dekblad; de perfecte afwerking voor sigaren omdat de tabak zo smaakvol is. Helaas heeft de teloorgang van de tabaksindustrie in Indonesië zich de laatste decennia doorgezet: waren er 50 jaar geleden nog 72 plantages in Sumatra, nu zijn het er nog maar 2.

Inslaan

De proeverij is voorbij en veel aanwezige whiskydrinkers en sigarenrokers willen hun speciaal afgeprijsde lekkernijen het liefst vanavond nog ophalen bij Eric Erkelens en Ton Buenen. We gaan naar huis met veel informatie en een verwend smaakpalet.Placemat