El Gusto tasting panel

PuiVier keer per jaar is het El Gusto tasting panel te gast op een bijzondere rooklokatie. Ditmaal sigarenwalhalla Cigaragua in de Van Baerlestraat 56h in Amsterdam.

Kiest u maarHet pand met haar glas en blank houten pui oogt strak, smaakvol en heeft een prachtige humikamer van wel 60 vierkante meter. Hier heeft eigenaar Sasja van Horssen een groot assortiment Nicaraguaanse sigaren uitgestald. Van links naar rechts neemt medewerker Roderick mij mee langs de kasten met Padrón, Joya de Nicaragua, Oliva, Perdomo, Drew Estate, Rocky Patel, Don Pepín, AJ Fernandez…zo ver het oog rijkt.

Ik ben als gastroker aan de vroege kant. Mijn Belgische vrienden onder leiding van hoofdredacteur Ben Vinken komen ook even na elven aan. Na enkele kopjes koffie en espresso krijgen de 2 teams de eerste vitola gepresenteerd. Van tevoren is bekend dat we niet enkel sigaren uit Nicaragua testen. Ben deelt de degustatieformulieren uit en we nemen de eerste sigaar in de hand: ik voel, ruik, kijk, draai en noteer. De eerste fase is de ‘koude’ beoordeling, daarna volgt de warme, de brandfase.

SobremesaNa de eerste roker in drie delen te hebben beoordeeld, noemt onze hopman hem bij naam: Romeo & Julieta half corona , ringmaat 47, mild tasting. Een Cubaan met redelijke klasse maar weinig ontwikkeling. Bij nummer 2 zijn we op zoek naar een pairing. Ben kiest voor een zachte rum, een Nicaraguaanse Flor de Cana. Voor mij een tikkeltje te zoet. Ik kies voor een Glenmorangie 10 y.o. bij deze mooie Sobremesa Nicaragua.

Roken in Cigaragua
Roken in Cigaragua

We danken Roderick voor zijn gastvrijheid en verkassen voor de lunch naar de buurman: Brasserie Keyzer. Na een voortreffelijke lunch met zeetong en een mooie Sancerre, begeven wij ons naar het verwarmd terras. Onder de voortreffelijke culinaire leiding van serveerster Antoinet, komt er een derde roker uit de El Gusto tas. Bij de koffie wordt wat chocolade mousse op tafel gezet en enkele bordjes met bonbons; een perfecte pairing bij veel sigaren.

El Gusto tasting panel
El Gusto tasting panel

Ik houd een licht geoliede vitola met donkerbruin dekblad (colorado maduro) tussen mijn vingers. Hij voelt stevig aan, maar niet te hard. De pigtail verraadt het land van herkomst: Cuba. Ik ruik leer (aroma) en kan niet wachten om mijn burner zijn werk te laten doen. Deze kanjer vraagt om een zorgvuldige knip en een opwarming in horizontale stand. Daarna langzaam trekken.

sman

Cohiba Talisman Edicion Limitada 2017
Cohiba Talisman Edicion Limitada 2017

De eerste rook laat ik door mijn neusgaten krullen: aged tobacco, zonder meer. De trek is goed en de verbranding optimaal. De sensatie in de mond is zacht. Langzaam wordt duidelijk dat ik een topper tussen de vingers heb. Ik leg mijn pen neer en staak mijn notities. Dit wordt een 5-sterren notering. Roept u maar voorzitter, ik kan niet wachten. We smullen van een Cohiba Talisman Edicíon Limitada 2017, zojuist gelanceerd in Londen. Voor mij zal dit een eenmalige rooksensatie zijn voor €40/€50 per stuk.