Bokito’s 2017 en sigaren

whisky en sigaren
whisky en sigaren

Ieder jaar worden zes topwhisky’s in whiskyslijterij De Koning in ‘s-Hertogenbosch gepaird met sigaren en hapjes, een triple pairing. Zeven aficionado’s schuiven aan.

Bokito line-up
Bokito line-up

De 14 Bokito’s (de WAUW-whisky’s) van 2017 staan hoog opgestapeld; er was teveel te kiezen afgelopen jaar tijdens de 63 proeverijen van De Whiskykoning. Een vakjury brengt deze keuze altijd terug tot zes. In de proefkamer van whiskyslijterij de Koning, de King’s Room, staan de zes lucky ones klaar. Kavalan Solist (cask Strength, vinho barrique, 57,1 % abv) uit Taiwan. De van de Kavalan Distillery afkomstige single malt whisky behaalde een Gold Medal bij de World Whisky Awards in 2015 als ‘s werelds beste single malt whisky. Deze batch, op wijnvaten gerijpt, wordt nog steeds gebotteld in 2017; zonder enige twijfel een WAUW-dram met een score van 91 uit de 100 punten.

Kavalan Solist 2017  vinho barrique
Bokito Kavalan Solist 2017 op vinho barrique

Verder zie ik de Inchmoan 1992 (25 yo, 48,6 % abv) uit de Loch Lomond Island Collection, peated. Dan een Springbank 21 yo (46% abv, gebotteld in 2017). Daarnaast de Tamdhu, batch strength (the ‘can-dhu-spirit’ at 58,5 % abv), in sherry casks gerijpt. De Highland Park Valkyrie (45,9% abv) in donkere fles en de Glen Moray 18 yo (47,2% abv).

Jura, Islay, Montecristo 4, Vegueros mananitas, Flor de Oliva Serie G Jura, Islay, Montecristo 4, Vegueros mananitas, Flor de Oliva Serie G
De Hertogh Sigaren Jura en Islay, Montecristo no 4, Vegueros mananitas, Flor de Oliva Serie G

De vijf sigaren die vanavond meedoen in de pairing zijn de Vegueros Mañanitas uit de Abajo Vuelta (Pinar del Rio, Cuba),  de kraamkamer van ‘s werelds beste tabak. Dan de Islay sigaar van De Hertogh Sigaren (Brazil dekblad), de Montecristo no 4 (Cuba), de Flor de Oliva Serie G (Nicaragua) en eveneens van de Hertogh Sigaren de Jura met Sumatra dekblad.

whisky and food
Hapjes van Stan

De hapjes zijn ook dit jaar gemaakt door Stan de Koning: culinaire hoogstandjes, geïnjecteerd en beneveld met een vleugje whisky. Al met al een avond om te koesteren….