Een Ierse revival

IMG_20180223_195359Er zit beweging in het Ierse whiskylandschap: van 93 distilleerderijen in 1835 naar 3 in 1960 tot 23 distilleerderijen in 2018. En, momenteel liggen er sowieso zeven op de tekentafel. Met name pot still whisky’s zijn booming in the Emerald Isle.
IMG_20180223_214558Dit is de 2e proeverij waar ik echt nieuwsgierig naar ben en met mij 9 andere proevers. We gaan snoepen van de schappen van Whiskyslijterij De Koning.

Explosie

Finest Old Irish Potstill Whiskey (Foto: TotallyDublin)
Finest Old Irish Potstill Whiskey (Foto: TotallyDublin)

Het gaat weer goed met de Ierse whiskey nadat de crisis van de seventies is overwonnen. Het was Irish Distillers dat met de oprichting van Midleton een nieuwe, Ierse weg in wilde slaan: geen turf, geen pot still en een onderscheidende ‘e’ in de aanduiding whiskey. Het moest allemaal anders, de Schotse ‘single malt’ evenknie moest naar de kroon gestoken worden. Het liep echter anders. Nu zijn ze terug naar waar de Ieren goed in waren: de single pot still whiskeys. “Ierland staat op springen met nieuwe kleinschalige producenten”, zegt Dr Teeling, oprichter, niet-drinker en nieuwe mede-eigenaar van The Great Northern Distillery in een prachtig interview met Fionnán O’Connor, schrijver van A Glass Apart: Irish Single Pot Still Whiskey (Images Publishing, 2015). John Teeling heeft een stap opzij gezet voor zijn twee zonen Jack en Stephen, nu eigenaren van de Teeling Whiskey Company, lees ik op het factsheet van The Great Northern.

Fionnán O'Connor
Fionnán O’Connor (Foto: TotallyDublin)

 

Redbreast NAS, 46% abv

Een klassieke Ier van 46% ABV gaat mijn glas in, een product van gemoute en ongemoute graan, een klassieke pot still zoals ze voor 1970 nog gemaakt werden en wederom volop in de belangstelling staan. ‘Rauwer, mineraler, alsof je op kiezel zuigt’, zegt gastheer Rob Stevens. De Oloroso (Lustau) sherry zorgt voor de fruitigheid; verder tonen van graan, brood….fantastisch.

 

The Quietman, 12 yo, 46% abv

Uit het whiskeywarenhuis Midleton vandaag The Quietman. Een zachte, toegankelijke whiskey op maat, strogeel van kleur, een feest in het glas. Gebotteld in Noord Ierland en 12 jaren gelegen op Kentucky bourbonvaten. Het Amerikaaanse Quercus Alba houdt de smaken, het mondgevoel en de afdronk geheel in tact. ‘Dit zal je bij Oloroso sherry vaten niet gebeuren’, zegt Rob. ‘Daar wordt alles versterkt’. De houtdiscussie is heden ten dagen in volle gang. De Engelsen mogen gerstenat op ‘traditionele vaten’ leggen en de Schotten op ‘traditionele eikenhouten vaten’. U hoort het gedonder al in de glazen. Wanneer wordt de houtkeuze vrijgegeven en welke smaken komen dan weer los ?

IMG_20180223_203155

Tyrconnell 16 yo, 46% abv

‘Victory against all odds’ is het credo dat Tyrconnell al jaren waar weet te maken. Een gevleugelde term die op de paardenracerij sloeg maar zeker opgeld doet voor het whiskeymerk Tyrconnell. De naam van een racepaard siert al vanaf de beginjaren deze 16 jaar oude, zachte Ierse whiskey. Reeds voor de Prohibition had deze Ier al voet aan wal gezet in de US. En niet zonder succes, omdat de zachte Ierse whiskeys populair waren in met name mix drankjes en cocktails.

IMG_20180223_205203

Brabazon, 49,5% abv

Het is even wennen aan de deze sterk gesherriede loot aan de Teelingboom. De zonen van John Teeling staan sinds 2015 aan het roer en dat gaan we proeven in de nabije toekomst. Hier, een staaltje van ge-seasonde vaten met Paxarette zou je denken. Geen giller, deze Ier …we wachten af.

IMG_20180223_211453

Writers Tears Cask Strength, 56% abv

Wauw, wat een overheerlijke, ietwat romige dram proef ik hier. Ge-linked aan de vroegere Ierse schrijvers als James Joyce, George Bernard Shaw en Oscar Wilde markeert deze whiskey al jaren de alcoholische evenknie van de wereldberoemde heren: consistent, met diepgang en verrassend.


The Irishman 17 yo, 56% abv

Van dezelfde Walsh Whiskey Distillery komt een ander hoogstandje: de Irishman. Ook hier is een (first fill) sherryvat gebruikt om de whiskey te laten rijpen, een Oloroso sherry. De bepalende smaak en geur wordt gedragen door chocolade en rozijnen. Iets om mee naar huis te nemen….helaas, uitverkocht.

IMG_20180223_214904

2 thoughts on “Een Ierse revival

Comments are closed.