Een Bachwhisky

img_20180323_214839.jpgDe 13 single malts die er momenteel in de ‘grain region’ te proeven zijn komen vanavond niet aan de beurt. Toch gaan we snoepen op hoog niveau. Ik schrijf op mijn notitieblaadje in Jigsaw termen: van 10 tot 52 jaar.

Glenkinchie 2005/2017 Distillers Edition

IMG_20180323_201118.jpgEen smaak die voor mijn gevoel niet helemaal past bij het strakke en sobere etiket. Of toch wel ? Incongruentie kan ook een kracht zijn.

Auchentoshan Bartender’s Malt #01 47%,

IMG_20180323_202420.jpgTwaalf bartenders (aka The New Malt Order) zijn een avondje losgelaten in het warehouse van Auchentoshan en hebben het zowaar voor elkaar gekregen een prima uitgebalanceerde whisky te blenden in het kader van een British cocktail competition: Bartender’s Malt, Edition no. 1 (no. 2 wordt in 2018 verwacht). Master of Malt schrijft: […] using whiskies spanning five decades (the youngest of which were 6 years old). That includes whiskies matured in ex-Laphroaig casks, rum casks, red wine barriques, German oak casks and American oak casks. 

Bram’s Bladnoch 2007 10y 53,5%, (botteling Whisky Broker)
IMG_20180323_204336.jpgWhisky entrepreneur Bram van Glabbeek (o.a. Whisky Nerds) heeft een van zijn privé bottelingen achtergelaten bij DWK. Een mooie 10 jaar oude gesherriede expressie, cask strength….heerlijk zacht en de alcohol mooi gecamoufleerd. Zou Bram nog een flesje hebben ?

Cambus 1991 25y 55,4%, (Douglas Laing, Old Particular serie)
IMG_20180323_210121.jpgDe labels van Douglas Laing (Single Minded, Provenance, remarkable Regional Malts) zijn door de huisontwerper altijd met zorg ontworpen. Een zweem van nostalgie, stof en traditie ademen van de fles af. De single grains zijn erg interessant en niet alleen qua prijs, maar de smaken zijn verrassend en gevarieerd. Ik doe wat huiswerk en lees een mooi verhaal (schrijver onbekend) op Scotchwhisky.com over de (ontstaans)geschiedenis van Cambus Distillery. De typische grain smaken komen naar boven: fudge, kaakjes van Verkade, honingtonen….met andere woorden: snoepen.

Cameronbridge 1991 25 y 52,4%  

IMG_20180323_212134.jpgDeze strogele graanwhisky van wederom Douglas Laing (Old Particular) is iets lichter van kleur dan de Cambus, een tikkeltje scherper in de alcohol, maar o zo lekker. Ik realiseer mij telkens weer dat de prijzen van deze graanwhisky’s zeer schappelijk zijn vergeleken met de single malt evenknieën.

Port Dundas 52y 44,6% …een Bachwhisky

IMG_20180323_214407.jpgDe laatste fles in de rij kijkt ons al de hele avond aan. De opbouw van de tasting was al crescendo, maar een sprong van 25 naar 52 is niet voor iedereen makkelijk te maken. Voor mij is het ontegenzeggelijk een mindset-dingetje. Ik ruik eenmaal, tweemaal en nog eens: fudge, zachtheid, geen alcohol in de neus, koekjes in de verte; ik nip en weet het zeker: a devine experience.

Een Bachwhisky

Rob Stevens
Voorganger Rob Stevens

Gisteravond naar de Mattheus Passie geweest. Een goddelijke ervaring die eigenlijk niet geëvenaard kan worden…..dacht ik. Na de Bachervaring van de avond ervoor, scheurde de hemel vanavond voor de tweede keer open….wauw ! Even denk ik whisky-hogepriester Rob Stevens met de Port Dundas aan de borst geklemd te zien staan. Dit is de eerste keer dat ik bij een proeverij mijn dram in een sample-flesje mee naar huis wil nemen. Stel je eens voor: tweeënvijftig jaar in eikenhout gerijpt. Ik kijk rond. De meeste mensen aanwezig waren toen nog niet eens geboren. Toen deze whisky in 1965 het vat in ging was ik 10 jaar. Wilt u meer bewijs van deze goddelijke avond ? De symbolische overeenkomsten liggen voor het oprapen. Kijkt u maar.

Getallensymboliek

In de kerkelijke getallensymboliek is 40 het getal van de beproeving. Niet toevallig dat dit mijn 40e proeverij is in het nieuwe millennium. Onze voorganger Rob is in 1955 geboren, Bach in 1685; een kleine optelsom van de afzonderlijke cijfers geeft in beide gevallen het getal 20. Toeval ? Nee, ik denk het niet. De alfabetcode van Bach is 14, Die van Stevens is 104. Het cijfer 0 mochten wij vroeger in onze wiskundeles laten vallen, “Niet meetellen, jongens”, zei onze docent. Dus ook nu: 14 = 14. In de Mattheus Passion zitten 14 koralen. Het huisnummer van Rob Stevens aan het Hinthamereinde ‘s-Hertogenbosch is 41. We hebben hier duidelijk te maken met een palindroomgetal. Van deze Port Dundas 52 y.o. zijn 752 flessen gebotteld. Tellen we de afzonderlijke cijfers op dan staat er 14. Need I say more ? Oops, de volgende keer is mijn 41e proeverij…….

IMG_20180323_215938.jpg

 

1 thought on “Een Bachwhisky

Comments are closed.