Traditie, grandeur en sigaren

De barIk snuif de geur van traditie en grandeur op als ik de trappen van de Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte oploop. Het monumentale pand aan het Plein in hartje Den Haag is vanavond ons ‘locus delicti’: roken en dineren. Aan de lange bar scan ik het whiskyaanbod. Een Teeling single malt whiskey met sociëteitsopdruk trekt mijn aandacht. De vermaarde sociëteit uit de hofstad viert dit jaar haar 235 jarig bestaan.

Tout Den Haag

Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte
Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte

Direct aangeklemd tegen het Mauritshuis en het Binnenhof ligt het voor de hand dat politici, advocaten en ambassadepersoneel laag overvliegen. Ik kan mijn buurman aan de bar niet direct thuisbrengen, maar hij lijkt op Jeroen Dijsselbloem…. Bij een rondgang door het pand vallen de vele gezichten van het gebouw op: een bar, een gesprekszaal, een biljartzaal (8 verwarmde wedstrijdtafels !), een bowlingbaan, tig vergaderzalen, 2 bridgezalen, een bibliotheek, een atlaskamer, een rokerskamer en een uitgebreide keuken. Alle zalen en kamers ingericht met Chesterfield meubilair, kroonluchters, gekuifde spiegels, gedrapeerde gordijnen en beamers en smartboards waar nodig.

Tafelstructuur

De vele activiteiten in De Witte zijn onderverdeeld in tafels, de basisstructuur van de sociëteit. De meer dan 190 geregistreerde tafels vormen een wijdvertakt systeem en zijn in drie categorieën verdeeld: open, semi-open en besloten. Alvorens lid te worden van een tafel moet men volwaardig lid zijn. Ons rokersgenootschap TSG Heerenleed schuift vanavond aan op uitnodiging van rooktafel Robeina.

Don Alejandro Robaina

Coverman Don Alejandro Robaina
Coverman Don Alejandro Robaina

Nadat Robeinalid Jacques Sevat ons hartelijk welkom heet, spreekt voorzitter Chris Soesman de hoop uit dat we een rokerige avond tegemoet gaan en hij nodigt ons uit te genieten van het geserveerde diner. Een van de vrouwelijke leden van de rooktafel, Andrea de Groot, neemt het woord en vertelt iets over de oprichting van deze gemengde tafel. De tafel ontleent haar naam aan Don Alejandro Robaina, de op 91-jarige leeftijd overleden Cubaanse tabaksplanter (18 april 2010). Hij stond bekend als de Godfather of Cuban Cigars en had een bescheiden, maar wereldberoemde tabaksplantage in de Vuelta Abajo, iets ten zuiden van Pinar del Rio. Theo van Rossum (plaatsvervangend voorzitter van TSG Heerenleed) spreekt een dankwoordje namens TSG Heerenleed en geeft de aanwezigen een inkijkje in de ontstaansgeschiedenis en de activiteiten van ons Tilburgsch Sigarengenootschap.

Uitwisseling

Diverse geschenken worden uitgewisseld (De Graaff vs Buenen) en er ontspint zich een levendige conversatie aan alle tafels. Ik laat niet onopgemerkt dat Gerard de Graaff (zoon van..) de De Hertogh Islay-sigaren heeft gecomponeerd die voor mij op tafel staan. Het diner is top verzorgd door de eigen keuken van De Witte. Heren en dames in witte jasjes snellen de rookruimte in en uit om alle gerechten uit te serveren. Zowel de rode als de witte wijn is met smaak geselecteerd. Na de groepsfoto op de trappen van  de monumentale ontvangsthal volgt de rondleiding en sluiten we af met het dessert. Vast van plan om een tegenbezoek te organiseren vertrekken we huiswaarts. Het was een memorabele ontmoeting.

Robeina Rooktafel De Witte en TSG Heerenleed
Robeina Rooktafel De Witte en TSG Heerenleed