Feest in de whiskykamer

5 mei line-up
5 mei line-up

Zes whiskyliefhebbers vullen de op 5 mei geopende whiskykamer in de St Josephstraat te Tilburg. De zeven stoeltjes zijn bezet, bevrijdingsklanken stromen de kamer binnen via de openstaande balkondeuren, de vlag wappert, de hapjes staan klaar en de tulpglaasjes kunnen niet wachten om gevuld te worden. We trappen zowaar af met een eikenhouten feestje tijdens het houten  jubileum van Koning Alex !

Whisky en hapjes

P1130721 b

Alle Schotse whiskyregio’s en veel whisky’s uit de rest van de wereld vullen de schappen van de kasten in de whiskykamer. Het gezelschap dat aanschuift is gemengd als het gaat om ervaring met whisky. De keuze van mijn line-up is daarom hierop afgestemd: van un-peated tot slighlty peated. De catering is verzorgd door de proevers zelf en ziet er veelbelovend uit. Inimini-worstenbroodjes en roggebrood met calorierijke dressing van whiskyliefhebbers Bas en Karin, gevulde eitjes en versierde tomaatjes van whiskyverkenners Joyce en Miranda en Indische balletjes en zalmbonbons van whiskymaniacs Franca en Herman.

Auchentoshan Bartender’s Malt, Edition 1, 2017

P1130748 b

Twaalf Europese bartenders (aka The New Malt Order) zijn een avondje losgelaten in het warehouse van Auchentoshan in Glasgow en hebben het zowaar voor elkaar gekregen een prima uitgebalanceerde single malt whisky te blenden van 47% abv  in het kader van een British cocktail competition. Het is de Edition no. 1; no. 2 wordt nog dit jaar verwacht. De  Auchentoshan malt is gelagerd in ex-Laphroaig vaten, rum vaten, red wine barriques vaten, Duitse eikenhouten vaten en Amerikaanse vaten. Zowaar een eikenhouten feestje en een prachtige fles in het houten jubileumjaar van Koning Alexander !

Balblair 2005 en gevulde eitjes

P1130749 b

Een tweede dram gaat het glas. Deze mooi verpakte single malt van 46% abv is gerijpt in Amerikaanse bourbon barrels. Strogeel van kleur en de alcohol gaat gecamoufleerd de neus in. We proeven de 2e release van de vintage 2005 Balblair. Het laatste kroonjuweeltje van Balblair Distillery is gebotteld in 2012: een 43 jaar oude Balblair uit 1969; hebt u nog ergens 1500 Britse ponden liggen ? Een schaal met 16 overheerlijke gevulde eitjes komt langs, een mooie eerste pairing met deze klassieke Balblair.

16 gevulde eitjes

Nodig: 8 eieren, 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel mosterd, peper en zout naar smaak, gedroogde peterselie, gedroogde bieslook

Springbank 10 en Indische gehaktballetjes

Deze Springbank uit 2017 valt bij iedereen in de smaak. Een 46%-abv-bourbon-sherry-dram. In de neus registreren we licht geturfde fruitigheid en een prettige eikengeur. Dit gaat in de mond over op kruidigheid en een rond mondgevoel. Kortom, een breed palet van geuren en smaken. De op subtiele wijze gekruide Indische gehaktballetjes sluiten hier perfect op aan.

30 Indische gehaktballetjes

Nodig voor circa 30 niet al te kleine balletjes: 800 gram gehakt, rund of half om half, paneermeel of kokos of mengsel hiervan, 2 eieren, scheutje melk, kerrie masala, kurkuma, chilipoeder, koriander, paprikapoeder, komijnzaad, foeli, kardamom, gemberpoeder, peper en een snufje zout.

P1130710 b

Ledaig 10 yo

‘Wonderfully peated’ staat op het frontlabel gedrukt. Deze eilandwhisky van de Tobermory Distillery heeft een alcoholsterkte van 46.3%  en de geturfde mout is op 30 a 40 ppm op Mull afgeleverd. De Zuid-Afrikaanse moedermaatschappij Distell International Ltd kennen we van de onlangs hier omschreven Bain’s single Rye (Zuid-Afrika) en van de Deanston (Highlands) en Bunnahabhain (Islay). Directe eigenaar Burn Stewart Distillers – ook bekend van de blends Black Bottle en Scottish Leader – kon 10 jaar geleden een feestje vieren toen deze Ledaig 10 y.o. met een gouden medaile werd gelauwerd door het IWSC. Even oefenen met de uitspraak: [led-chig], maar na een paar drams gaat dat zeker lukken…. Deze geturfde tegenhanger van de Tobermory whisky is een blijvertje.

Benromach Wood Finish en zalmbonbon

P1130731 b

De zorgvuldige wijze waarop Benromach Distillery haar whiskyportfolio samenstelt is te lezen in Whisky Magazine Issue 151 (nog niet online op moment van schrijven…). De distillery viert dit jaar haar 120 jarig bestaan: in 1898 kreeg ze haar distilling licence, schrijft Christopher Coates. Ik voel mij verwant. Ook de whiskykamer is in 1898 gebouwd. De runner-up voor vandaag wordt de op wijnvaten gefinishte Wood Finish uit 2017 van 45% abv. Een perfecte smaakmaker die bij niemand in de whiskykast mag ontbreken. Deze kanjer heeft 5  jaar op first-fill bourbonvaten gelegen en zowaar 25 maanden na-gerijpt op Chateau Cissac wijnvaten. U herinnert zich vast de ‘voorganger’ Benromach Wood Finish Hermitage uit 2015. Deze had op Rhone wijnvaten gelegen (Shiraz/Syrah druif). Chateau Cissac is gelegen in de Haut-Medoc, iets boven Bordeaux aan de westkust van Frankrijk. Deze donkerrode Bordeauxwijnen worden gemaakt uit de Cabernet Sauvignon, de Merlot en de  Petit Verdot. De druiven zorgen voor een krachtige smaak. Deze (voor mij) nieuwe Benromach Wood Finish is een verrassing. De pairing met de zalmbonbon van hobby-kok Herman is werkelijk spot on ! Do this at home, zou ik zeggen…. Mocht u willen weten hoe dit in uw keuken aanpakt ? We horen het wel !

Whisky, peach & salmon
Whisky, peach & salmon
8 zalmbonbons

8 halve perziken op lichte siroop, 1 blikje zalm in olie, kleine eetlepel, mayonaise of Yofresh, theelepel(tje) mosterd, peper, zout, verse bieslook, plakken gerookte zalm (ca 50 gram per persoon).

Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007

P1130733 b

Het overbekende Bruichladdich (volledige naam ‘Progressive Hebridean Distillers Bruichladdich’) levert met deze in geel geblikte single malt een fantastische ongeturfde whisky af. Op de website lezen we : “ the grain for this iconic whisky was grown for Bruichladdich in the Minister’s Field at Rockside Farm by Mark and Rohaise French”. Een eilandaangelegenheid dus, gebotteld op 50% abv. Hij wordt door mijn gezelschap als licht en prettig ervaren. ‘A close call’ samen met de vorige dram, maar wel nummer 1 vanmiddag.