American beauties

P1130789 b

In de binnenstad klinken de klanken van het jaarlijkse Jazz in Duketown festival terwijl het World Whisky Tasting is bij de whiskykoning. Wij hebben ons eigen ‘Whiskystate Kentucky’ festival aan de hand van een zestal American beauties.

Bulleit 10 yo, 45.6 % abv/ 91.2 Proof

P1130773 b

De laatste jaren reserveer ik een steeds groter hoekje van mijn smaakpalet voor zowel Kentucky bourbons, Tennessee whiskey’s als veel American craft distilleries. Deze donkere, goudkleurige Kentucky bourbon is pas sinds oktober 2017 in Nederland en nu al een topper. Mijn buurman herkent de Four Roses Single Barrel in deze dram van kersen-, kaneel- en leertonen. Misschien niet zo gek wanneer je weet dat deze mashbill van 68 % mais, 28% rogge en 4% gemoute gerst gedistilleerd is bij Four Roses Distillery in Lawrenceburg. Mijn overbuurman zegt op zijn beurt dat hij al maanden aan zijn derde bezig is. Bourbon bravory of zit hier waarheid in ?

Jack Daniel’s Single Barrel Rye, 45 % abv/90 Proof

P1130776 b

De ‘odd one out’ in dit Kentuckygeweld is van Lynchburger Jack Daniel. Mijn gastheer Rob Stevens geeft toe dat dit de eerste Jack Daniel’s is die de afgelopen 22 jaar in een De Koningproeverij wordt geschonken. Ik sta hierdoor op scherp. Oef, inderdaad een zeer bijzondere neus. Wellicht niet gek wanneer je weet dat juist rogge een grote invloed heeft op het spicy aandeel in bourbon; ik noteer 70% rogge. De bijzondere maple leaf filtering (esdoorn) van Jack Daniel’s maakt dat we hier niet over een ‘bourbon’ praten maar een eigenwijze ‘Tennessee whiskey’.

IW Harper Kentucky Straight Bourbon, 41 % abv / 82 Proof

P1130778 b

Kentucky Straight staat voor nieuw eikenhout, hoog in maisgehalte en met een lagering van vier jaar. Harper bottelt een sourced whiskey gemaakt in Heaven Hill Distillery van 73% mais, 9% gemoute gerst en 18% rogge. De gebroeders Bernheim maakten met name kapitaal tijdens de Prohibition in de USA  (1920-1933). Zij wisten toen hun distillaat toch onder het kopje ‘medicinale whiskey’ op de markt te brengen. Na een flinke tijd onder de whiskyradar te zijn gebleven staat IW Harper sinds enkele jaren weer op de kaart. Ik proef zandkoekjes (shortbread), butterscotch, vanille, chocolade, kersen en walnoten.

Old Forester single barrel, 45% abv / 90 proof

P1130781 b

Wat een mooie neus heeft deze prachtige gekleurde dram. De beschrijving weet te melden dat dit vat op Floor 5 van Warehouse H heeft gerijpt. We hebben hier te maken met 72% mais, 18 % rogge en 10% gemoute gerst. De new make spirit is vervolgens 4,5 jaar op nieuw gebrande vaten (new charred oak) gelegd. Ik ruik een fantastische crème brûlée en vooral veel eikenhout in neus, mond en afdronk. Ik kan de tulpglaasjes die mij worden voorgezet maar niet van mijn neus halen, omdat ik een verslavende zoetigheid noteer. Zijn het de vele  suikers die constant worden omgezet in glucose en vervolgens de brandstof leveren voor mijn hersenen ? Kan zijn. Mijn smaakpalet heeft in ieder geval steeds minder moeite met alles wat American whiskey wordt genoemd. Deze Old Forester uit de gelijknamige Old Forester Distilling Company zit samen met BenRiach, The Glendronach, Collingwood, Woodford Reserve en Jack Daniel’s in het drankenportfolio van Brown-Forman Corporation.

Michter’s US 1 Straight Rye, 42.4 % abv/84.8 proof

P1130782 b

Een single barrel uitgave met daarin  51% rogge. Hoe lekker kruidig kan een bourbon zijn ? Deze oudste distillery van de US (1753) is iconisch daar waar het gaat om het bestaan van  Amerika. De overwinning van General George Washington bij Valley Forge op de Britse troepen in 1777 is geheel te danken aan de geleverde Michter’s voor zijn troepen: to lift their spirits, zei de president-in-de-dop. President Washington kon er geen genoeg van krijgen en besloot later op zijn boerderij in Mount Vernon een bescheiden Rye Distillery te vestigen. Ik proef snoepjes, butterscotch, een sinaasappel in de verte en nog veel meer lekkers. Complimenten voor master distiller Willie Pratt.

Bernheim Kentucky Straight Wheat whiskey, 45 % abv/90 proof

P1130785 b

Een beetje kitscherige fles gaat van hand tot hand. Een small batch van tarwe whiskey met een mooie neus. De Amerikaanse wet schrijft voor dat in een Straight Wheat minstens 51% tarwe in de mash bill moet zitten. Worden in de meeste bourbons tarwe en rogge gebruikt als flavouring grains, hier heeft tarwe de hoofdrol . De spirit wordt wederom gedistilleerd bij Heaven Hill Distilleries. Ik herinner mij de heerlijke tarwe whiskey die ik geproefd heb uit het oosten van de US: de Dry Fly Straight Washington Wheat, je weet wel, de fles met de humoristische panic meter.

Cleveland Black Reserve, 50% abv/100 proof

P1130790 b

Zo’n drie jaar geleden heeft Tom Lix de whiskywereld verrast met het vinden van een shortcut in het produceren en rijpen van whiskey. Hoe dan ? Onder de benamingen ‘pressure aged finishing process’ en ‘speed-aged spirits’ wordt Tom’s spirit eerst zeer korte tijd in bourbonvaten opgeslagen. Dit enkel om de wet niet te ontduiken en daarmee de naam bourbon te garanderen. De whiskey wordt vervolgens in Tom’s methode onder hoge druk door hout heen geperst. Roestvrijstalen ketels worden ge-teabagged (in de nette zin van het woord) met houtsnippers en onder hoge druk wordt de spirit ‘getrokken’. Wat volgens Tom jaren duurt in de traditionele whisky-industrie, duurt bij Cleveland Distillers (Indiana) enkele dagen. Ik zie de gelijkenis met sonic maturation die door de jongens van Tuthilltown Spirits (Gardiner, NY) wordt toegepast. Enfin, ik ruik, proef en wacht en kom tot de conclusie dat ik toch iets mis: diepgang, gelaagdheid ? Of ben ik nu bevooroordeeld ?

Enfin, ik heb zeven whiskeys op en het waren allemaal American beauties. Ik laat mijn laatste glas nog even staan. Morgen is het 19 mei en is het World Whisky Day. Ook wordt zowel de Engelse als de Schotse Cup Final gespeeld en kijken we naar de Windsor Wedding. Daarna ga ik de Cleveland nog een keer proberen.