Remembering Dave Pickerell

Afgelopen week is Master Distiller Dave Pickerell overleden in een hotelkamer in San Francisco; hij was 62 jaar.

Dave Pickerell 1948 -2018
1956-2018

Rye whiskey

De  naam van Dave Pickerell kwam enkele maanden geleden voorbij toen ik een verhaal aan het schrijven was over Wilco Faessen, mede-oprichter van WhistlePig Whisky. In dit proces van schrijven heb ik een portfolio vol krantenartikelen, blogposts en YouTube video’s bekeken over deze scherp formulerende master distiller. Het beeld dat bleef hangen was dat van een gepassioneerde man die een obsessief gevoel had voor rye whiskey.

Innovator

Had de 14-jarige carrière als master distiller van Maker’s Mark Pickerell al op een voetstuk gezet, na zijn switch naar WhistlePig Whisky in Vermont begon zijn status die van een rockster aan te nemen. Deze sterrenstatus maakte van hem een graag geziene spreker op vele podia. Met een been stond Dave Pickerell in zijn adviesbureau Oak View Spirits, met een ander been was hij in staat ook nog master distiller te zijn van Ragged Branch Distillery in Charlottesville. Daarnaast had hij samen met heavy metal band Metallica veel energie gestoken in zijn nieuwste geesteskindje Blackened American Whiskey.

Sound-aged

Een van zijn laatste wapenfeiten was deze whisky-music combinatie die hem niet losliet.  Dat de muziek van Metallica voor de perfecte rijping zou kunnen zorgen, was volgens Pickerell boven elke twijfel verheven. Tijdens het rijpingsproces werd in de vatenhal een speciaal geselecteerde speellijst van Metallica tunes afgespeeld. De trillingen zouden de new make spirit dieper in het eikenhout vibreren. ‘Sound-aged’ noemde Pickerell dit proces tegen Rolling Stone Magazine. De Blackened whiskey is een door Dave Pickerell  gekozen blend van grain whiskeys en bourbons.

We play chess

181102-rothbaum-Dave-Pickerell-tease_hsnqnb[1]

Strategisch denken zat Pickerell in het bloed: ‘We play chess, whereas the others play checkers…’. Weet iemand wat zijn volgende zetten zouden zijn ? Zijn nalatenschap is opgeslagen in de vele vaten die door zijn handen zijn gegaan. We gaan er de komende maanden en jaren zeker van genieten. Ik schenk mijzelf vanavond een glas WhistlePig in en proost op een bijzonder mens.