Hoera ! De lentewhisky’s zijn er….

Lentewhisky's 2019
De lente op tafel

De zon schijnt, de winkels zijn open en binnen staan zes lichte whisky’s klaar om de glazen in te gaan. In maart presenteert Whiskyslijterij de Koning ieder jaar de lente.

Dream to Dram

IMG_1180

Van de Lowland Kingsbarns Distillery and Wemyss Malts uit het Schotse Fife wordt als eerste dram de single malt Kingsbarns gepresenteerd. Wat ik zie en voel maakt me blij: de fles heeft een prachtig vormgegeven label in Kingsbarns-blauw en een aangenaam ribbeltje in het glas. Voor mij een design fles. De kleur van de whisky is strogeel, een echte lentekleur. In de first-fill bourbonvaten van Heaven Hill wordt het grootste gedeelte van de spirit gerijpt, zo’n slordige 90 procent. De andere 10 procent mag rijpen in Portugese rode wijn barriques, die opnieuw behandeld zijn (shaved, toasted and re-charred, STR). Het eindproduct is een lenteachtige Lowland whisky met de roepnaam Dream to Dram. De Wemyss Family heeft een lichte, fruitige Lowland single malt geproduceerd ‘met een botertje’. Een inkijkje in het productieproces bij Kingsbarns is na te lezen in Whisky Magazine Issue 158 (april 2019) door Christopher Coates.

Bladnoch 10 yo

IMG_1184

Ook bij Bladnoch heeft de nieuwe eigenaar David Prior (voormalige toetjesmaker uit Australië) gebruik gemaakt van first-fill bourbon vaten. Deze 10 jaar oude single malt met een alcoholpercentage van 46.7 % abv mag er best zijn. Wanneer ik het feestglas (ze vierden in 2017 hun 200 jaar bestaan) aan mijn neus zet ruik ik naast de lente, ook zachtkruidige tonen van vanille.

Een nieuwe ster aan het bottelaarfirmament: North Star Sprits

IMG_1187

Ik heb een van de 146 gebottelde flessen in mijn hand van een voor mij onbekende indie: North Star Spirits. Deze bottelaar uit Alexandria (onder Loch Lomond en ook standplaats van de Loch Lomond Distillery) kenmerkt zich door enkel cask strength bottelingen op de markt te brengen; zo ook hier: 52 % abv lees ik. Eigenaar en oprichter Iain Croucher vertelt hoe een en ander van de grond is gekomen in een interview. Met een distillatiedatum op oktober 1995 en de botteling in mei 2017, kijk ik naar een mooie 21 jaar oude single grain. De inhoud maakt me met name nieuwsgierig: een North British Single Grain whisky uit Edinburgh. De graandistilleerderij uit de Schotse hoofdstad levert ook aan Chivas Regal,  J&B, Johnnie Walker, The Famous Grouse en o.a. Cutty Sark. Een geruststellend gevoel, omdat ik tot nu toe alleen maar juweeltjes heb geproefd van North British. Eigenaren Diageo PLC en de Edrington groep passen goed op deze Lothiaanse smaakwinkel. Er zit aanzienlijk meer mais in de graanmix en dat geeft deze single grain het volle mondgevoel. Ik kon deze fles helaas niet laten staan. Value for money, zeker weten.

Douglas Laing’s Old Particular serie

IMG_1189

Ook nu weer konden er maar 191 flessen uit het bourbonvat, de rest is als Angel’s Share verloren gegaan. Bottelaar Douglas Laing komt met een beauty van 21 jaar oude Auchentoshan, gebotteld op 51.5 % abv. De distillatiedatum is september 1996 en hij mocht op fles in mei 2018. Say no more…..fruitig, rond, lichtvoetig met een hint van cocos. Hoe mooi kan de lente zijn ?

Invergordon Single Grain 21 yo

IMG_1191

De Invergordon Grain Distillery ligt aan het Cromarty Firth, eens de veilige binnenhaven van The Navy in de noordelijke Highlands. Als een van de zes grote graan distilleerderijen van Schotland weten ze zich al jaren staande te houden. Deze geweldenaar van 21 jaar oud is op een leeftijd dat we niet meer vragen naar een ID. Nee gewoon proeven; een volwassen graanfeestje in het glas met zoetige smaken van toffee. Het abv is 55.5% en het distillatiejaar is 1997. Op 29 november 2018 mocht hij op fles. Uit het refill American hogsheadvat kon eigenaar Gordon & Macphail toch nog 218 flessen krijgen.

Dumbarton 31 yo

IMG_1193

Waar was u op 19 augustus 1986 ? Denk even na. De dram die voor mij staat ging toen een eikenhouten vat in om vervolgens in 2017 de fles in te gaan. Ik kijk naar een strak, eenvoudig roodomrand wit etiket met zwart print….what you see is what you get. Graanwhisky’s is de laatste jaren echt mijn ding geworden. De gesloten graandistilleerderij van Dumbarton was in Canadese handen (Hiram Walker-Gooderham Worts), maar de graanwhisky werd hoofdzakelijk gebruikt om de de Ballantine’s whisky’s van Walker te maken. Dit vat van 53.8 % abv is de dans ontsprongen en mag ons vanavond blij maken.

De lente is begonnen…GO GRAIN !, zou ik zeggen.