Bruichladdich Deel 1: Plannen voor nieuwe mouterij

 

2019-05-15 17_17_20-46_13 ILeach 2019.pdf - Adobe Acrobat Reader DCTranslated (with permission) by Leg before Wicket. Original title ‘Bruichladdich unveils plans for new maltings’ by editor Michael Donnelly for Ileach, the Independent Newspaper for Islay & Jura.

13 April 2019

Bruichladdich Distillery (image: Master of Malt)
Bruichladdich Distillery (image: Master of Malt)

Bruichladdich Distillery is van plan om haar productiecirkel rond te maken door op het eigen terrein een mouterij te openen. Naast hun plannen om de infrastructuur te verbeteren zijn er gesprekken gaande met aanbieders van groene energie om van het 80 man sterke team een kampioen duurzaamheid te maken.

Nieuwe mouterij

Allan Logan (left; image: internet)
Allan Logan (left; image: internet)

Eilander Allan Logan, hoofd productie en infrastructuur bij Bruichladdich, wil dit graag in 2023 gerealiseerd zien. Natuurlijk zal deze verandering eerst onderwerp van gesprek zijn bij de Afdeling Vergunningen. De intentie zal zeer waarschijnlijk toegejuicht worden door veel whiskyliefhebbers die de mouterij als een logische volgende stap zien. De distilleerderij verbouwt momenteel 43% van haar gerst op het eiland en heeft een mondelinge toezegging gedaan om het distilleren, rijpen en bottelen van haar single malts op Islay te doen. Dus de mouterij is het laatste stukje van de puzzel.

Terroir

Bruichladdich 7Voor het huidige moutproces moet de gerst nu van Islay op het vaste land naar Inverness getransporteerd worden. Omdat er geen andere mogelijkheid is om de redelijk kleine batches lokaal te laten verwerken, is men met Bairds Malt uit Inverness in zee gegaan om de filosofie van Bruichladdich betreffende ‘provenance en traceabilty‘ (achtergrond en herkomst. Zie ook ‘terroir’) op een juiste manier te realiseren. Om ook de filosofie dichter bij huis te kunnen brengen, zal de zichzelf gedoopte ‘Progressive Hibredean Distillers’  flexibeler kunnen zijn met haar gerstexperimenten.

Een duurzaam Bruichladdich

Islay sea
Islay sea

Voortbouwend op hun eigen expertise zal de distilleerderij verder onderzoek in gang zetten naar gerstvariëteiten op basis van de in de UK goedgekeurde lijst met granen. Milieuactivisten zullen de komst van de mouterij waarschijnlijk toejuichen omdat er minder overslag zal zijn naar het vasteland. Tegenover de verkleining van de Bruichladdich CO2-voetafdruk (carbon footprint) zal met de komst van de nieuwe mouterij de CO2-uitstoot weer toenemen vanwege het vernieuwde energieverbruik. Daarom is het er Bruichladdich veel aan gelegen om nieuw vormen van energie-opwekking grondig te onderzoeken. De haalbaarheid van getijdenturbines, waterturbines of het gebruik van biomassatechnologie of een combinatie van deze drie wordt nog steeds onderzocht. Deze duurzame mogelijkheden zouden zeker iets toevoegen aan de huidige pogingen van de distilleerderij om milieuvriendelijker te worden. Deze ziet men bijvoorbeeld terug in het hergebruik van het hete afvalwater van de distillatie om een centraal verwarmingssysteem te voeden en in het gebruik van het elektrische wagenpark.

Barley trials

Image: internet
Image: internet

Naast het onderzoeken van deze nieuwe wegen, heeft Bruichladdich 30 hectare grond van het belendende Shore House Croft kunnen bemachtigen. Met het oog op het opbouwen van een eigen landbouwkundige expertise hoopt het team eigen gerstvarianten te kunnen gaan verbouwen (de zgn. barley trials) om op deze wijze de duurzaamheid van de geteelde gewassen te kunnen verhogen. Deze barley trials zijn ook bedoeld om erachter te komen welke varianten het beste passen bij de extreme omstandigheden van het klimaat van Schotland’s westkust. Ieder soort zal getest worden op levensvatbaarheid en smaak omdat elk van deze barley trials afzonderlijk gekoppeld zullen worden aan de mouterij en aan een distillatieronde.

Vatenopslag op Islay

 

Naast deze tekentafelplannen zal een groot deel van de investeringen terecht komen bij de vatenopslag op Islay, het zgn. warehousing. Om al hun vaten op het eiland te laten rijpen, heeft Bruichladdich de afgelopen drie jaar twee nieuwe vatenhallen gebouwd.  De komende jaren zullen er nog vier bijkomen. Dit moet de rijping van Bruichladdich whisky op Islay voor de komende generaties veilig stellen. Met de inzet om een nieuwe opslagcapaciteit en een nieuwe mouterij op Islay te realiseren, zal een impuls gegeven worden aan de werkgelegenheid op het eiland. Als resultaat van haar inspanningen schept Bruichladdich tot nu toe werkgelegenheid voor 80 eilanders. Dit maakt de Progressive Hibredean Distillers de tweede grootse werkgever van het eiland, ofschoon ze qua productie het op een na kleinste bedrijf hebben.

Toekomstige generatie

Douglas Taylor (Image: Master of Malt)
Douglas Taylor (Image: Master of Malt)

In combinatie met de 18 boeren, die tezamen de gerst voor de distilleerderij telen, wordt de bijdrage van Bruichladdich aan Islay als leefgemeenschap als significant ervaren. Pratende over uitgangspunten, inzet en investeringen, zegt CEO Douglas Taylor hier het volgende over: ‘ Een bedrijf leiden vanaf een eiland maakt ons zeer bewust van het feit dat onze sociale, economische en milieumatige indruk die wij maken ook een positieve is. We voelen ons erg verantwoordelijk voor zowel het eiland als de mensen van Islay. In de afgelopen jaren hebben we bewezen meer duurzaam te zijn in onze bedrijfsvoering en meer rekening te houden met het milieu. Sommige van deze acties mondde uit in het stoppen met het gebruik van water in flessen en het introduceren van het gebruik van elektrische auto’s. Of, nog lastiger, het beschermen van leefomgevingen en het creëren van doorganggebieden voor wild of het realiseren van oplossingen om het hete water van onze distillatie te hergebruiken. Al deze acties zijn slechts een begin van een langetermijnvisie om duurzamer te worden in alles wat we doen en om een fantastische toekomst achter te laten voor toekomstige generaties’.