Bruichladdich Deel 2: Allan Logan’s zoektocht naar ‘terroir’

2019-05-15 17_17_20-46_13 ILeach 2019.pdf - Adobe Acrobat Reader DCTranslated (with permission) by Leg before Wicket. Original title ‘Logan’s run on terroir’ by editor Michael Donnelly for Ileach, the Independent Newspaper for Islay & Jura.

13 April 2019

In de wereld van wijn, geeft het begrip ‘terroir’ de interactie aan tussen bodem, weer, klimaat, ligging ten opzichte van de zon voor het groeien van de wijnplant en het oogsten van de druif.

barrel 5

Franse terroir

Lang werd dit aspect als onbelangrijk beschouwd in de whiskywereld. De focus lag op opbrengst, effectiviteit en vatrijping. Vanaf de oprichting in 2001 heeft Bruichladdich Distillery deze drie elementen nooit als de belangrijkste factoren gezien in het maken van hun new make spirit. Ze hebben hun aandacht gericht op het verkrijgen van de hoogste kwaliteit van hun basisingrediënten, waarvan gerst de belangrijkste was. Terwijl ze de afgelopen 20 jaar hun idee van ‘Islay terroir’ ontwikkelden, heeft Bruichladdich delen van de Franse filosofie overgenomen en toegepast op hun eigen plaatselijke methodieken. Met het opbouwen van hun relatie met zeventien boeren van Islay en nog anderen uit heel Schotland, heeft Bruichladdich – met hun bijna 100 man sterke team – vooruitgang geboekt bij het onderzoek op het terrein van het telen van gerstvarianten, de invloed van het klimaat, de locatie en het terugbrengen van het gebruik van pesticiden om uiteindelijk hiermee de smaak te beïnvloeden.

Shore Croft House

Shore Croft Islay
Shore Croft Islay

Bruichladdich heeft eigenlijk nooit op een wetenschappelijke manier haar bevindingen op papier hebben gezet. Toch geeft het uitgebreide whiskyaanbod van Bruichladdich een duidelijke inkijk in de nuances die ontdekt worden wanneer grenzen van reguliere  conventies worden doorbroken en verlegd. Los van haar huidige vooruitgang weet de distilleerderij dat er nog meer werk aan de winkel is en dat er daarbij nog een hoop te leren is. Ze zijn er daarom ook erg trots op dat ze een flink stuk land hebben kunnen kopen aangrenzend aan de huidige distilleerderij. De 30 hectaren van Shore Croft House die om de distilleerderij heen liggen, zijn de laatste jaren niet agrarisch bebouwd. De mogelijkheden om dit stuk grond te bewerken en te bebouwen zijn dus legio.

Islay terroir

Definitieve plannen moeten nog openbaar gemaakt worden , maar Bruichladdich’s hoofd van producties Allan Logan heeft de stap beschreven als een mogelijkheid voor zijn team om de agrarische kennis bij te spijkeren. Daarnaast zal er speciale aandacht zijn om hen te scholen in duurzame landbouwtechnieken en -methodieken op Islay. Hij zei: ‘Dit is een unieke kans voor Bruichladdich om onze bijzondere gerst-agenda uit te breiden alsmede ons onderzoek naar een ‘Islay-terroir’. We zullen met onze plaatselijke adviseur Hunter Jackson grondmonsters nemen en met James Donaldson (professional forager) een biodiversiteitsonderzoek doen’.

Oude gerstvariëteiten 

‘Afhankelijk van de resultaten hopen we onze testvelden in te kunnen richten. Daar proberen we dan de levensvatbaarheid van de verschillende gerstvariëteiten op specifieke Islay bodem te testen. En, uiteindelijk, hopen we een aantal spirits toe te kunnen voegen die we gemaakt hebben op basis van oudere variëteiten (heritage varieties). Deze oudere, ‘verloren’ variëteiten zijn onder de radar van de whiskyindustrie gekomen ten dele vanwege een minder commerciële prikkel. We zouden erg graag onze samenwerking met zowel het James Hutton Institute als het het UHI Agronomy Institute uit willen breiden om juist dat onontgonnen gebied onder de aandacht te brengen’.

Van gerst tot glas

‘Waar het allemaal op neerkomt is smaak. We zij niet geïnteresseerd in de alledaagse parameters, dus moeten we onze eigen onderzoek en vooruitgang managen. Wij zoeken zowel de samenwerking deze wetenschappelijke instituten als het delen van kennis onder onze eigen Remy Cointreau familie. Met onze zusterondernemingen Westland (Seattle) en Domaine des Hautes Glace (Franse Alpen) hebben we een unieke kans om van elkaar te leren en expertise van buiten aan te consulteren. als we met al deze partijen kunnen samenwerken, ben ik ervan overtuigd dat we grote stappen kunnen zetten en meer grip kunnen krijgen op het gehele proces van gerst tot glas. Uiteindelijk zij we erg blij dat we het stuk land van Shore Croft House agrarisch kunnen bewerken. De schaal is ten opzichte van onze partners op Islay erg beperkt, maar wanneer we op eigen terrein (in-house) kunnen experimenteren, kan de rest van de eilandgemeenschap er ook van profiteren’.