In konvooi naar ‘Octomore 10.4’

Translated (with permission) by Leg before Wicket. Original title ‘Form a convoy for ‘Octomore 10.4’ by editor Michael Donnelly for Ileach, the Independent Newspaper for Islay & Jura.

12 October 20192019-05-15 17_17_20-46_13 ILeach 2019.pdf - Adobe Acrobat Reader DC

Aan alle whiskyliefhebbers, truckers van whisky en al diegenen die houden van whiskytruckers, Bruichladdich’s laatste release zal voor aardig wat reuring gaan zorgen.

Octomore-10.4De nieuwe Octomore 10.4 herinnert ons aan het aloude 10.4 signaal dat veel truckers en kortegolffanaten herkennen als het teken dat een boodschap ontvangen is en begrepen Dus wat precies is de boodschap die onze ‘maatjes’ van Bruichladdich ons willen sturen ? Het nieuws is eigenlijk dat de Octomore 10 serie vanaf 1 oktober te bestellen is en op de schappen staat bij de bekende retailers. De Octomore 10.4 zal per 1 januari 2020 zijn opwachting maken.

De Octomore 10.1, gedistilleerd van Schotse gerst in 2013, is de benchmark van de 10-serie. Opzettelijk teruggebracht tot een rijping op ex-Amerikaans eikenhout, maar 5 jaar oud en gebotteld op 59,8% abv, laat de .1-serie de structuur en het karakter zien van de Octomore spirit. Door rokerigheid te combineren met een bescheiden houtrijping laat deze 10.1 vooral de kracht zien van een zorgvuldige distillatie.

Zoals met alle Bruichladdich producten het geval is, is ook deze gerijpt en gebotteld op Islay. Voortbouwend op dit succes vond de rijping van de Octomore 10.2 plaats onder dezelfde omstandigheden, echter op first fill bourbon vaten en third fill vaten van Frans eiken die voorheen Sauternes wijn hebben gehuisvest. De afgezwakte eiken invloed van de third-fill vaten heeft de zachte balans van het tropisch fruit van de Sauternesvaten en de fruitige Octomore spirit mooi tot uiting laten komen. Als 8 jaar oud gebotteld op 56,9% abv is deze Octomore 10.2 exclusief te koop via de Global Travel Retail.

De Octomore 10.3 is gedistilleerd in 2013 van de oogst uit 2013 van Islay akkerbouwer James Brown. James heeft de uitdaging opgepakt om onder de plaatselijke natte omstandigheden aan de westkust zijn gerst te verbouwen om hiermee de unieke Islay terroir te vinden.Voor de eerste keer heeft de 10.3 zes jaar lang gerijpt in bourbonvaten. De hoge kwaliteit quercus alba vaten hebben deze Octomore spirit langzaam tot leven laten komen in Warehouse 16, direct naast de Octomore 10.1 serie. De unieke single field, single vintage en single malt is gebotteld op 61,3% abv. Octomore heeft sinds haar ontstaan alle mogelijke conventies getart. Eerdere vastgeroeste ideeën werden onderuitgehaald en een daarvan was ‘leeftijd’. Is ouder per definitie beter ?

Gedistilleerd in 2016 van de oogst van 2015 is de Octomore 2014 met haar 3 jaar oud de meest indrukwekkende. In een line-up van zwaargewichten houdt zich deze jonge whisky zich qua gelaagdheid, balance en composure  zich wonderbaarlijk. Achtentwintig zwaar getoaste Limousin eiken vaten hebben hiervoor hun weg gevonden naar Warehouse 12 om gevuld te worden. Deze nieuwe eiken vaten hebben vaak een hoog gehalte aan tannines die de spirit kunnen overvleugelen. Een flinke toast kan deze invloed echter afzwakken en ruimte geven aan het droge, volle en fruitige karakter. De Octomore 10.4 zal vanaf januari 2020 beschikbaar zijn en gebotteld worden op 63,5% abv.

10.4  Rubber Ducky. Over and Out.