Geen zee te hoog voor MaranCigars

MaranCigars
MaranCigars

Is er binnen de sigarenindustrie iemand zo veelzijdig als Marc van Soest ? Ik kom te spreken met deze eigenaar van MaranCigars over zeeslagen, PP Rubens sigaren, onwillige ambtenaren en king size humidors

Onder de indruk

Marc van Soest
Marc van Soest

Verspreid door het gebouw van PP Rubens Sigaren te Arendonk staan hoge humidors te wachten op de zoveelste koper. ‘Voordat de volgende zending sigaren arriveert moet de opslag klaar zijn’, vertelt Marc van Soest, die samen met zijn partner Anke den Besten, eigenaar is van MaranCigars. ‘Deze humidorkast komt in een poolhouse naast het zwembad te staan in een Belgische villa’. De geornamenteerde kasten zijn getransformeerd tot humidors, een tijdrovende klus die Marc zelf voor zijn rekening neemt. Onder de zaagmachine achter hem ligt nog een plank Spaans cederhout te wachten op verwerking. Daarnaast een Cigsorstaaf die real time de exacte temperatuur en luchtvochtigheid kan aangeven; alles te volgen via een bijbehorende app. Het verlichtingsplan wordt onzichtbaar weggewerkt in de dubbele achterwand, waardoor ook de lucht mbv een ventilator naar boven wordt geblazen voor een goede luchtcirculatie.

IMG_2478

Verderop in de voormalige sigarenfabriek in Arendonk staan her en der antieke servieskasten, dressoirs, hoekkasten en compartimentenkasten te wachten op behandeling. De precisie waarmee Marc alles aanpakt is kenmerkend voor de rest van zijn werk.

Samson & Delilah

IMG_2492

Het sigarenmerk P.P. Rubens, dat al enige tijd slapende was, is door MaranCigars weer tot leven gewekt. ‘Voor P.P. Rubens komen er twee sigaren op de markt, een torpedo en een robusto; de donkere met een maduroblad is Samson en de lichtere is Delilah’. In een ontwerptekening zie ik een sjieke witte kist met het detail van het gelijknamige schilderij van de beroemde Belgische schilder Peter Paul Rubens. ‘Deze kisten laten we ontwerpen in de Dominicaanse Republiek bij de ontwerpafdeling van José Domínguez. De Samson sigaar krijgt een rode kist, de Delilah een witte. In het prototype hebben ze voorlopig een aantal Churchill sigaren gedaan. ‘Ook niet verkeerd hoor’, voegt Marc lachend toe. In februari maart j.l. hebben we een tasting gehouden bij de sigarenclub Amarillo Puro uit Geel (B) en ze waren enthousiast. ‘We willen deze sigaar ook onder een tientje te houden. Ook op de Barnsmoke in België  hebben we deze sigaren dit jaar uitgedeeld en ook daar hebben we positieve feedback gekregen.

Uit de kajuit van Admiraal De Ruyter

IMG_2490

Zeeheld Michiel de Ruyter, tijdgenoot van schilder P.P. Rubens, blonk uit door tactiek, strategie en leiderschap. Het was met name de verrassingsaanval op de Engelse zeevloot – ook wel bekend als The Dutch Raid – die hem de roem bracht die nog steeds hangt rond de naam Admiraal De Ruyter. Een sigaar die zijn naam draagt moet daarom body en klasse hebben. Tijdens een blind tasting sessie afgelopen jaar heeft het tastingpanel van AromaG de Admiraal De Ruyter sigaar (€ 8,40) als onbetwiste winnaar uitgeroepen. Geenszins sinecure omdat een Davidoff van € 120 in deze tasting niet als beste uit de test kwam. ‘Alles rond het merk is nog in ontwikkeling. Zorgvuldig maken we de keuzes voor de kisten en de sigarenbandjes’. Marc laat een foto zien. ‘Zo wil ik dat mijn Admiraal De Ruyter kist eruit gaan zien; alsof ze hem zo uit zijn kajuit hebben gehaald. Ik heb er hoge verwachtingen van’.

De Hertogh assortiment

Doorstart
Doorstart

Wat De Hertogh betreft: dat is in eerste instantie het shortfiller assortiment zoals we dat kennen van Ton Buenen van Eggelen. Daarnaast is onder die naam ook een longfillerblend ontwikkeld die wordt geleverd in een assortimentkist ‘Deze worden geleverd door Maurice Koks. Hij heeft een fabriek op de Dominicaanse die jaarlijks zo’n 4 miljoen handgemaakte sigaren voortbrengt. Marc wijst op een zwarte kist. ‘Kijk daar, een mooi assortiment met 5 verschillende sigaren: een corona, een robusto, een torpedo, een toro en een gigante’. Wordt het PP Rubens merk uitgerold over de Belgische markt, de sigaren van Admiraal De Ruyter zijn bestemd voor de Nederlandse markt. De Hertogh wordt verkocht in beide markten

Markant figuur

Wanneer ik Marc hoor vertellen, zie ik een duizendpoot voor mij, een Jack-of-all-trades, een schaakmeester die op vele velden tegelijk speelt. ‘Ik wil opvallen in de sigarenwereld’. Hij praat zonder te stoppen verder over banderollen, mooie sigaren, dekbladen die het verschil maken, de laatste wetgeving, ambtenaren, verschillen tussen Nederland en België, de bureaucratie, product- en merkontwikkeling, zijn humidors, klantenbinding, marketing, sales…maar bovenal de mooie samenwerking met zijn steun en toeverlaat Anke. Ik fantaseer verder over de markante man die tegenover mij zit en zet hem een admiraalshoed op trek een admiraalsjas aan. Met een sabel in de hoek en twee pistolen op tafel zal sigaren minnend Nederland en België hier de komende tijd vast nog van horen.

Perfecte afwerking
Perfecte afwerking