De herbouw van Ramsay’s distilleerderij is een feit.

31-01-2019-Port-Ellen-in-ere-hersteld-webTranslated (with permission) by Leg before Wicket. Original title ‘Restoration of Ramsay’s distillery a reality’ by editor Michael Donnelly for Ileach, the Independent Newspaper for Islay & Jura on 8 January 2020.

2019-05-15 17_17_20-46_13 ILeach 2019.pdf - Adobe Acrobat Reader DC

Innovatieve plannen om een van ’s werelds beroemdste distilleerderijen weer in productie te brengen heeft van de lokale autoriteiten groen licht gekregen.

Port-Ellen-32-Year-Old-1983-15th-Release-ADe iconische ‘verloren’ Port Ellen distilleerderij zal – nadat plannen net voor de Kerst goedgekeurd zijn door de plannenmakers van de deelprovincie van Argyll en Bute – helemaal gerestaureerd worden in de geest van ‘erfgoed en originaliteit’. Als onderdeel van het plan zal het originele pagoda-achtige ‘kiln house’ gerestaureerd worden naast het nieuw te bouwen, state-of-the-art productiegedeelte. Georgie Crawford, de master distiller die het project leidt, zei: ‘We zijn zeer verheugd dat we nu het punt hebben bereikt dat we Port Ellen weer kunnen opstarten. We zijn zowel het raadsgebied Argyll & Bute alsmede het plaatselijk bestuur erg dankbaar voor het meedenken in onze plannen. We zitten te popelen om te beginnen met de volgende fase van onze plannen om hiermee de langgekoesterde wens om Port Ellen weer nieuw leven in te blazen eindelijk te kunnen realiseren.’

Het nieuwe still house moet traditionele en innovatieve wijzen van distilleren samenbrengen onder een dak met twee koperen pot stills en twee distilleerprogramma’s. Het eerste programma zal het oude Port Ellen karakter van distilleren garanderen door het in gebruik nemen van twee vaste pot stills die identiek zijn aan de originele koperen pot stills. Hiernaast zal met een tweetal kleinere pot stills gewerkt worden die de makers in staat stellen om met nieuwe stijlen te experimenteren.

Deze benadering van whiskymaken is een eerbetoon aan John Ramsey die eigenaar was van Port Ellen in haar beginjaren (LBW: vanaf 1836) en het tot de een van de meeste innovatieve distilleerderijen maakte van de 19e eeuw. Ramsey’s baanbrekende werk en toewijding hebben er voor gezorgd dat zowel de distilleertechniek alsmede de distilleerapparatuur zich grondig ontwikkeld hebben.

Port Ellen heeft vanaf de opening in 1825 een flink aantal verbouwingen doorgemaakt. Hierbij denken we natuurlijk aan de sluiting en de gedeeltelijke afbraak in de dertiger jaren en de restauratie en nieuwbouw in de zestiger jaren. Vanaf de sluiting in 1983 zijn er weinig originele gebouwen bewaard gebleven. De originele droogkamers (kilns) met de klassieke pagoda daken en de originele vatenopslag aan de zeezijde zullen gerestaureerd worden als onmisbaar deel van de nieuwe Port Ellen distilleerderij. Daarnaast zal een compleet nieuw still house neergezet worden.

In oktober 2017 kondigde Diageo aan dat zij 35 miljoen Britse ponden zouden vrijmaken voor zowel Port Ellen als Brora in Sutherland, die beide in 1983 zijn gesloten. Vanaf dat moment is Diageo nog eens 125 miljoen Britse ponden aan het investeren in het Schotse whiskytoerisme. In deze sector is dit een bedrag dat nog niet eerder geëvenaard is en toebedeeld zal worden aan zowel Johnnie Walker’s nieuwe vlaggenschip in Princess Street, Edinburgh alsmede aan de twaalf bestaande bezoekerscentra van verschillende distilleerderijen.