Plannen voor nieuwe distilleerderij in zicht

Translated (with permission) by Leg before Wicket. Original title ‘New distillery plans draw nearer’ by editor Michael Donnelly for Ileach, the Independent Newspaper for Islay & Jura on 14 March 2020.

2019-05-15 17_17_20-46_13 ILeach 2019.pdf - Adobe Acrobat Reader DC

Elixir-DistillersDe droom van Elixer Distillers en haar mede-oprichters Sukhinder en Rajbir Singh om een distilleerderij te bouwen op Islay zijn dichterbij gekomen.

Zeker nu hernieuwde plannen zijn ingediend bij de planningsafdeling van Argyll & Bute. Na intensieve gesprekken met de planningscommissie van Argyll & Bute laten de nieuwe plannen een aanzicht zien dat overeenkomt met de traditionele uitstraling van de andere distilleerderijen aan de zuidkust. Daarbij zijn moderne elementen ingebouwd die het eigen karakter van de landschappelijke elementen van het perceel weergeven.

De distilleerderij is ontworpen met een moutvloer die in staat is 75% van 1 miljoen liter alcohol te leveren. Er is ruimte voor 16 wash backs en 4 sets van pot stills. Een range van verschillende whiskystijlen zal worden gemaakt met een constant oog voor kwaliteit en smaak. De distilleerderij zal zich onderscheiden met enkele kleinere stills, met een mix van moderne en traditionele gisten en langere fermentatietijden. Moderne distillatie- en warmterugwinning-technieken zullen ingezet worden om de smaak te optimaliseren en energie-efficiëntie te bewerkstelligen maar ook om milieueffecten te minimaliseren. Een aparte experimentele still zal gebruikt worden om zo’n 200.000 liter alcohol per jaar te maken. Dit om de positie van Islay als koploper van Schotse whisky-innovatie te garanderen. Binnen de distilleerderij zal een bezoekerscentrum gerealiseerd worden tezamen met  trainings- en opleidingsfaciliteiten. Dit om nieuwe generaties distillateurs en personeel uit de Islay gemeenschap op te leiden in alle aspecten van het whiskymaken.

Elixir-Distillers-Islay-distillery

Sukhinder Singh: ‘Ik wilde een distilleerderij op Islay neerzetten omdat ik altijd al van het eiland , de mensen en de whisky’s heb gehouden. Ik kom al 25 jaar met enige regelmaat op het eiland en schat in dat ik ondertussen zo’n 3000 verschillende Islay expressies heb geproefd’. Whisky wise zijn we vastbesloten om de allermooiste whisky te maken. We willen iets maken dat de bewoners van Islay en onze klanten zal inspireren. Maar het moet ook de reputatie van Islay – als leverancier van de vaak prachtigste whisky’s ter wereld –  een boost geven.  Wij hopen dat onze distilleerderij een onlosmakelijk onderdeel wordt van deze eiland gemeenschap. Een van onze  kernprioriteiten is om samen te werken met deze gemeenschap zodat iedereen er beter van wordt.

Elixer Distillers zal in maart 2020 een aanvraag indienen om acht huizen te bouwen voor personeel dat bij ons komt werken. Ook zijn er plannen om elders op het perceel, nu bekend als Torradale Farm, te gaan bouwen. Hiervoor zullen we een aparte aanvraag indienen. Na vergaderingen met de Islay Community Council heeft Elixer Distillers besloten ook een liefdadigheidsfonds op te zetten  waarin Elixer Distillers een jaarlijkse financiële bijdrage zal leveren vanaf het moment dat men met de bouw van de distilleerderij start. Een raad van toezicht zal het fonds beheren en besluiten waar het geld het best aan besteed kan worden. Mensen uit de Islay gemeenschap zal gevraagd worden zitting te nemen in deze raad om er zeker van te zijn dat zij  echt deel uitmaken van het besluitvormingsproces.

Om te beginnen zal Elixer Distillers van iedere fles 2020 Port Askaig Limited Edition £1 pond in het fonds storten. Dit moet naar inschatting al een bedrag van £ 15.000 garanderen. Elixer Distillers zal jaarlijks meerdere fondsenwervingen op touw zetten om zo haar inzet en betrokkenheid te laten zien aan de Islay community.