Distilleries en Brewers ontsmetten samen.

Jessie-Unruh-5997-1-1_54_990x660

Canadese boer Marty Derks wist direct wat hem te doen stond: morgenvroeg zou hij twee ton mais leveren aan de King’s Lock Craft Distillery in Johnstown, Ontario van Rob Heuvel. ‘We moeten het morgenvroeg wel hebben’, zeiden Heuvel en zijn vrouw Laura. De alcohol die de distilleerder normaal uit het graan haalt voor de productie van zijn spirits, moesten nu snel omgezet worden als ontsmettingsmiddel (hand sanitizers).

Hand sanitizers

‘We willen zo snel mogelijk kunnen leveren aan de ziekenhuizen, gemeentes en kleinere gezondheidscentra’. De noodzaak voor veel distilleerderijen en brouwerijen om de handen uit de mouwen te steken en bij te springen, is gelegen in het feit dat de COVID-19 crisis er voor gezorgd had dat alle bestaande voorraden al zijn  aangesproken. ‘Afgelopen week hebben we al 600 liter kunnen weggeven, volgende week volgen er nog 700’, zeggen de Heuvels met hun driemans craft distillery. ‘Het recept dat we gebruiken komt rechtstreeks van de World Health Organization.’

KOVAL

unnamed-1

In Chicago heeft KOVAL Distillery een crowdfunding via GoFundMe opgezet om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Afgelopen vrijdag was er al $50,000 neergeteld om de gehele productie op volle toeren te laten draaien. Sinds afgelopen maandag is er al 3000 liter geproduceerd en zal er dagelijks gemiddeld 2000 liter uitgereikt worden aan gezondheidswerkers en het Chicago Police Department, daklozenopvang en bejaardentehuizen.

Koortsachtig werken

Ook Jason Barret van de Black Button Distillery  in Rochester, New York werkt 14 a 15 uur per dag. Naast distiller is hij zelf ook boer. ‘Ik ga naar bed, wordt wakker, douche en ga aan het werk. Soms heb ik tijd om te eten’. De vele toeleveringsbedrijven zijn bereid om te helpen waar ze maar kunnen. ‘Boeren uit de buurt schieten waar ze kunnen te hulp’.

Bavaria

In Nederlands is het voorbeeld opgevolgd door Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van Bavaria. Op LinkedIn werd gemeld dat de brouwerij de aangebroken bierfusten ophaalt bij de horeca om vervolgens ontsmettingsmiddel (Bavaria hand sanitizer 70% ethanol) van te maken. Door middel van destillatie wordt de alcohol uit het bier gehaald, volgens het WHO-recept omgezet in desinfecteringsmiddel en gratis verstrekt aan ziekenhuizen, huisartsen en verzorgingstehuizen.