Een wereld vol whisky op het net

Translated (with permission) by Leg before Wicket. Original title ‘A World of Whisky on the Web’ by editor Michael Donnelly for Ileach, the Independent Newspaper for Islay & Jura on 23 May 2020.
2019-05-15 17_17_20-46_13 ILeach 2019.pdf - Adobe Acrobat Reader DC

Na de afgelasting dit jaar van het Whisky Festival Fèis Ìle 2020 zijn er over de hele wereld mensen in verslagenheid achtergebleven vanwege het feit dat ze niet naar Islay kunnen op hun jaarlijkse bedevaartstocht. Echter, er is licht aan het einde van de fles, of zelfs het vat !

Feis Ile 2020Fèis Ìle gaat 10 dagen online met verschillende opnames, proeverijen, live verslagen en volop muziek. Het festivalcomité heeft samen met alle distilleerderijen achter de schermen hard gewerkt om – op verantwoorde afstand – ervoor te zorgen dat mensen wereldwijd toch een beetje hun Islaysfeer, -muziek en -enthousiasme op kunnen snuiven.

Ofschoon het geen vervanging is voor het echte evenement, wordt het online festival door velen als zeer positief ontvangen. Het geeft de mogelijkheid aan de organisatie om Islay maar haar cultuur toch in de etalage te zetten.

Naast de deelname van alle negen Islay Distilleerderijen, geven ook Islay Ales, Nerabus Gin, Lussa Gin, Islay Mist, Dramfool and the SMWS acte de présence. Dit betekent dat mensen van Islay nog steeds deel kunnen nemen en dat ze hun distilleerderijen dagen in de spotlights kunnen zetten voor een groter (virtueel) publiek dan normaal !

Er zal de gebruikelijke aandacht zijn voor plaatselijke muzikanten en dansgroepen gedurende de week en er zal minimaal een keer per dag een video worden uitgezonden die aandacht besteedt aan deze optredens. Ook zullen zowel de Folk Night als de Ceilidh online te zien zijn.

Florence Grey, voorzitter van het Festivalcomité: ”Ik vind het prachtig dat alle betrokkenen bij elkaar gekomen zijn in deze moeilijke tijd om toch het beste van de ‘Islay spirit’ te laten zien”.

Ofschoon de ogen van velen in de whiskywereld reeds gericht op Fèis Ìle 2021, is het toch goed om te zien wat voor een bijzondere show er op Islay wordt neergezet. We hopen dat jullie er allemaal zullen zijn om dan samen het beste te zien dat Islay te bieden heeft.

Houdt de Facebook pagina @feisile.islay in de gaten voor alle updates en informatie.

Op zaterdag 23 zal Islay Mist cocktails bespreken met Kyle van de ‘Nauticus’ Bar.

Bruichladdich Distillery zal haar nieuwe Port Charlotte OLC:01 online lanceren. Deze whisky heeft gerijpt in sherryvaten die komen van de bodega Fernando de Castilla. Adam Hannet, hoofddistiller van Bruichladdich: “Deze Oloroso hogsheads zijn voortreffelijke vaten. Ze zijn kleiner dan de gebruikelijke butts en hebben dus sneller een blijvende invloed gehad op deze single malt”.

Een whisky die deze maand ook ten tonele is gekomen, is de Limited Edition Port Charlotte 16. Via een online loting zijn 3.000 flessen verkocht. Dankzij de populariteit van deze online verkopen realiseerden de mensen bij Bruichladdich dat dit de enige manier was om hun website te behoeden voor (opnieuw) ‘crashen’ .

Op maandag 25 mei zal Islay Ales u meenemen vanuit Portnahaven, via Port Charlotte naar hun brouwerij in Bridgend. Hierna volgt een rondleiding door de brouwerij die afgesloten wordt met een optreden van Reely Jiggered. Er zal ook een bier masterclass in het programma zitten met aandacht op hun vijf belangrijkste bieren. Afsluitend zal er een Zoomdiscussie over de toekomst van hun ‘brewery project’ gevoerd worden. Diezelfde dag zal Islay Boys Ltd. een whisky masterclass verzorgen.

Dinsdagavond 26 mei presenteert Laphroaig Distillery een virtuele ‘live’ proeverij opgeluisterd met suggesties over het maken van Laphroaig cocktails, competities en de lancering van hun festivalbotteling. Tussendoor zal Reely Jiggered de dag muzikaal opvrolijken.

Liefhebbers die niet alleen willen kijken maar echt willen deelnemen kunnen internetbundels aanschaffen via http://www.laphroaig.com .

Ardnahoe begint de activiteiten op woensdag 27 mei om 3 uur ’s middags met het activeren van enthousiastelingen. Zij kunnen in gesprek met distiller Fraser Hughes om te praten over new-make spirit en de spirit die nu in vaten rijpt in warehouse no 1. Fraser zal ook vragen beantwoorden die wereldwijd zijn binnengekomen.

Bowmore zal de gehele dag eerdere opnames uitzenden en ook tussendoor live gaan. Die avond zal dit vanaf 18:30 voortgezet worden. Alles zal via de Bowmore standaard social media kanalen uitgezonden worden en mede via een speciale micro site op de Bowmore website. David Turner, distillery manager, zal samen met Beam Suntory Master of Spirits Ambassador Iain McCallum de dag presenteren. Voorafgaand aan dit alles zullen kijkers een rondleiding door de Vaults te zien krijgen en teven een kookdemonstratie.

Kilchoman Distillery heeft op donderdag 28 mei de hele dag volgepland. Rond het middaguur wordt afgetrapt door Islay Heads die alles rondom gerst bespreken gevolgd door een toelichting op het totale distilleertraject. Alles zal afgerond worden met een live tasting in de vroege avond.  Als je mee wil doen met die laatste activiteit dan zijn er misschien nog tasting packs te krijgen via de website van de distilleerderij.

Op vrijdag 29 mei zal er een presentatie zijn van 19:00 tot 20:00 door Rachel MacNeill over de Whisky Academy.

Ardbeg’s Blaaack Whisky Trials zullen op 30 mei worden uitgezonden via Facebook naar alle fans wereldwijd. Het 2 uur durende programma is een eerbetoon aan het 20-jarig bestaan van het Ardbeg comité. Het thema is de Limited Edition die ter ere van dit jubileum ten doop wordt gehouden. Manager Mickey Heads: “We hebben nagedacht over hoe we de leden van het comité op afstand kunnen entertainen. Ik zal als aanvoerder van het Ardbeg team leiding geven aan een uitgebreid spektakel waarin we een aantal van onze favoriete whisky’s voorbij laten komen. Verder gaan we vooral lol maken, wat ouwehoeren en misschien hebben we nog een paar Blaaack-verassingen achter de hand”. De Ardbeg Blaaack zal vanaf 30 mei wereldwijd te verkrijgen zijn, maar de distributie zal natuurlijk hier en daar wat vertraagd zijn vanwege maatregelen rondom de coronacrisis.

De afsluitende zaterdag zal omgedoopt worden tot Gin Dag waarbij we zowel Nerabus Islay Gin als Lussa Gin video’s online zullen uitzenden. “De video is opgenomen in de winkel van Islay House Hotel”, vertelde Audrey Gow tegen de Ileach. “Samen met John zal ik de perfect serve laten zien. Mijn zoon John , die in Oxford studeert, zal demonstreren hoe je een Martini met Nerabus Gin maakt”.

Jura’s Lussa Gin zijn van plan om een distillery tour te doen op zaterdag 30 mei. Claire Fletcher:”Kijkers kunnen op die dag ook samen met ons kruiden gaan zoeken (virtueel foerageren) nu de natuur vol in bloei staat; het zevenblad moet nu geplukt worden en de eerste citroenmelisse, watermunt en misschien al wat zeesla”.

Helaas hebben we bij het ter perse gaan van deze Ileach nog geen bericht ontvangen van Bunnahabhain, Lagavulin en Coal Ila.

De festivalweek eindigt op zondag 31 mei met een online ceilidh van 19:00 tot 20:00. Een van de leden van het comité, Ben Shakespeare, zei ook nog dat alle geplande tijden natuurlijk ‘bij benadering’ zijn vanwege de onvoorspelbaarheid van internet. In ieder geval zullen alle mensen die zouden rijden nu kunnen genieten van een dram.