Kilchoman The 9th Edition

Kilchoman 9th Edition Herrman Franca

Een emotionele proefnotitie 2020 vanuit Kaprun

In Malts, Moods & Moments deze keer een emotionele proefnotitie van Herman en Franca Peek vanuit Kaprun, Oostenrijk.

Kilchoman 9th Edition, 50% abv, peated

Op de foto een afbeelding van een fles Kilchoman 9th Edition. De 9e editie van een sinds 2011 jaarlijks uitgebrachte speciale uitgave. De fles staat op de balustrade van ons appartement in Kaprun op 30 juli 2020. Het uitzicht op de achtergrond bevat de voorlopers van het Grossglockner Gebirge.

Denkend aan Islay

We hebben deze fles gekocht na een heerlijke vakantie op Islay in 2019. Toen hebben we deze distillery bezocht en ontdekten de heerlijke smaak van de Kilchoman whiskies. Daar op Islay hebben we besloten “volgend jaar” weer te gaan, maar dan ook naar Jura en Arran. In januari 2020 was alles geboekt en de voorpret kon beginnen. Helaas brak de coronapandemie uit en konden onze plannen niet doorgaan en moesten worden uitgesteld tot 2021. Het alternatief  voor 2020 is een vakantie naar Oostenrijk en Duitsland, waar we ook volop genieten. Om toch een beetje “op Islay te zijn” hebben we deze fles deze vakantie meegenomen, om samen hier te na te genieten, maar ook van de nieuwe voorpret voor 2021!

De 9th edition is 9 jaar gerijpt op ex-bourbon vaten, totaal zijn uit 43 vaten 12.000 flessen gebotteld. Het alcoholopercentage is 50%, de kleur is “battered gold” en de smaak heeft tinten van amandelen, honing en vanille. Hij is licht peated, 20ppm.  De geur verraadt dat niet zo, maar eenmaal op de tong laat de rokerigheid zich zeker gelden!  Een druppeltje water versterkt de honingsmaak in de afdronk. Wij vinden hem echt HEERLIJK.