Ben Nevis

Niels de Waal herinnert zich zijn reis voor Malts, Moods & Moments .

Een emotionele proefnotitie vanuit Spean Bridge

Ben Nevis 10 yo, 46% abv

De Ben Nevis 10 yo is een whisky die op 46% gebotteld is en vermoedelijk gekleurd is en koud gefilterd. Neus: zoet, toffee, malt, sherry, granen, kruidig. Smaak: stevige arrival, kruidig (kaneel?), toffee, honing. De whisky heeft een middellange afdronk. Ben Nevis whisky heeft volgens kenners een vrij duidelijk herkenbaar eigen karakter.

Achnacarry Castle

Achnacarry Castle ligt op ruim 20 kilometer van Fort William, nabij het dorpje Spean Bridge. Het kasteel dateert van 1802. Tijdens de 2e Wereldoorlog hebben de geallieerden op de ruïnes daarvan een trainingscentrum gebouwd voor het elitekorps commandos, een uitvinding van Winston Churchill. Het gebouw heeft tussen 1942 en 1945 als zodanig dienstgedaan voor Britse, Nederlandse, Belgische, Poolse, Noorse, Franse, Tsjechische en Amerikaanse strijdkrachten.

Nu of nooit

Aan het einde van de commando-opleiding dienden de soldaten een eindmars met extra zware bepakking te maken naar de Ben Nevis, die zo’n 28 kilometer(!) verwijderd ligt van Achnacarry Castle. Dit is de reden waarom de single malt Ben Nevis 10 yo sinds 2011 de whisky van de Nederlandse commando’s is en tijdens officiële gelegenheden wordt gedronken uit een tinnen bekertje waarin het logo van de Nederlandse commando’s is gegraveerd. In dat logo is de toepasselijke Latijnse tekst ‘nunc aut nunquam’ (nu of nooit) opgenomen.

Commando Memorial

Vlakbij Achnacarry Castle staat het Commando Memorial, een meer dan levensgroot en ronduit indrukwekkend standbeeld van 3 commando’s dat prachtig en gedetailleerd is gemaakt. Ik vind het zelf het mooiste standbeeld dat ik ooit heb gezien. Misschien komt dat ook door de bijzondere plek waarop het staat en de indrukwekkende, ernaast gelegen internationale gedenkplaat voor recentelijk en vroeger gesneuvelden commando’s uit verschillende landen. Bij sommige monumentjes zijn door familieleden kleine whiskyflesjes geplaatst.

Nikka Suntory

Wij hebben de distillery, die in handen is van het Japanse Nikka Suntory – en ook eigenaar is van Glen Garioch en Bowmore – twee keer bezocht. Zou ik je aanbevelen om er een speciale trip naartoe te maken? Nee. Ben je in de buurt van Fort William, dan zou ik wel zeer zeker het Commando Memorial bezoeken en dan als bijvangst nog even naar de distilleerderij gaan voor een foto en een bezoekje aan de shop, die er, toen wij er waren, troosteloos uitzag, qua aankleding en verkrijgbaarheid van whisky. De Ben Nevis 10 yo single malt whisky is in Europa sowieso lastig te verkrijgen, vermoedelijk omdat Nikka Suntory er veel van in de eigen Japanse blends stopt.

Wij hebben veel distilleerderijen bezocht en dit is een van de minst fraaie van allen; zeg maar gerust ‘ouwe zooi’. Gek eigenlijk, want juist de oude, wat vervallen distilleerderijen vind ik normaal gesproken de meeste charme hebben, zoals bijvoorbeeld Balblair en Old Pulteney. Nog het meest interessant, in het oog springend en tegelijkertijd ‘landschap-verkrachtend’ zijn de pijpen waarmee bergwater naar de distillery wordt vervoerd.