The Museum of Islay Life

Translated (with permission) by Leg before Wicket. Original article written by Les Wilson for the Ileach

Eilandbewoners en bezoekers kunnen binnenkort genieten van de twaalfduizend jaar oude geschiedenis van Islay. 

Zowel personeel van het Museum of Islay Life (Taigh-tasgaidh Muinntir Ìle) als beheerders  hebben zich voorbereid op een veilige opening van deze populaire attractie. Er is een veilige looproute gemaakt tussen de diverse opstellingen en iedereen kan de handen ontsmetten voor binnenkomst. 

The Museum of Islay Life

‘We staan te popelen om bezoekers te ontvangen’, zegt museum manager Jenni Minto. ‘Eileen MacKenzie en ik hebben samen met de beheerders hard gewerkt om ervoor te zorgen dat onze mooie collectie weer veilig bewonderd kan worden.’   

Port-na-haven

In het museum kan men een compleet nieuwe opstelling zien hoe de Georgische dorpen van Islay zijn ontstaan. Ieder dorp laat zien hoe ze zijn ontstaan, waarbij we kaarten, informatie en foto’s zien. Free Church dominee John McNeill vertelde de Napier Commissie*) over ‘crofting’ **) in Portnahaven in oktober 1883:  

“Het dorp Port-na-haven op Islay werd in 1818 door Captain Walter Campbell of Sutherland opgebouwd op de kale rotsen. Er woonden 318 mensen. Het oorspronkelijke idee was om er een vissersdorp van te maken. Het werd echter een veilige haven en een toevluchtsoord voor rondtrekkende boeren wier huizen waren onteigend. Ze kregen toestemming om een huisje neer te zetten bestaande uit 1 kamer en keuken”, vertelt Eileen MacKenzie. “Het onderzoeken en ontwerpen van de vitrine is erg interessant. Daarbij was de hulp die ik kreeg van Catriona Bell, Eleanor McNab and Sharon McHarrie bij het verzamelen van alle verhalen over de dorpjes op Islay vanuit het museumarchief erg belangrijk”. 

Museums Galleries Scotland en Friends of Bruichladdich hebben het vele werk ondersteund. Het idee om deze vitrine te maken is op de eerste plaats ingegeven door de vele vragen van museumbezoekers over hoe de dorpen op Islay zijn ontstaan.  

Campbell of Cawdor Seal

De familie van Ben Reavey heeft het museum een nieuwe vitrine geschonken. Dit ter nagedachtenis van de vroegere voorzitter van het museum Carl Reavey. We zien hierin het 1593 Campbell of Cawdor Seal dat in 2018 is opgegraven bij Dunyvaig Castle op Islay.

Stars & Stripes

Dankzij een langdurige bruikleenovereenkomst met Jennifer Jones, curator van het Smithsonian’s National Museum of American History, kan de Amerikaanse Stars & Stripes – die door vrouwen van Islay is gemaakt ter gelegenheid van de begrafenissen van de Amerikaanse soldaten naar aanleiding van de tragedie met de Tuscania – nog drie jaar langer in het Museum of Islay Life worden getoond. De vlag wordt momenteel tentoongesteld in een door Alastair MacLellan en Malcolm Wilson speciaal hiervoor gemaakte lijst met kast en geschonken door professor Richard Kurin, Ambassador-at-large van het Smithsonian Institution.

“Het feit dat we de vlag hier kunnen laten zien voor opnieuw drie jaar is fantastisch”, zegt museum manager Jenni Minto. “ Het is zo’n belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Islay dat laat zien hoe iets meer dan honderd jaar geleden de gehele Islay gemeenschap bij elkaar kwam om te rouwen om het verlies van zoveel jonge mannen in de Eerste Wereldoorlog. Namens het museum zou ik Jennifer en Richard en hun collega’s willen bedanken voor het feit dat we de vlag blijvend tentoon kunnen stellen zodat nog meer mensen hem hier op Islay kunnen bezichtigen”.

Blauwdruk Tuscania

Helaas is het archief van het museum momenteel niet in te zien. Ook alle iPads met daarop de foto- en briefkaartcollectie van het museum is even niet beschikbaar. Beiden zullen volgend jaar waarschijnlijk weer ingezet kunnen worden.  Echter, de eenrichtings-route in het museum maakte het noodzakelijk voor Eileen en Jenni om enkele populaire vitrines  te veranderen door uit het museumarchief enkele nieuwe spullen te halen.  De Tuscania-vitrine is bijvoorbeeld uitgebreid met een blauwdruk van het schip. Deze was in bezit van Captain Peter MacLean en is nu – samen met al zijn onderscheidingen –  gedoneerd aan het museum door zijn familie. 

Rothesay Castle

Daarbij zijn er afgelopen jaar meer stukken gedoneerd. Zoals bijvoorbeeld de scheepsbel van Rothesay Castle door de Hymas-Shackleton familie uit Noord-Yorkshire. Zij wilden er graag een nieuw thuis voor waar hij met liefde zou worden behandeld. De Rothesay Castle was een ijzeren stoomschip dat, na te zijn vertrokken uit New York op 27 december 1939, op 4 januari 1940 dichtbij Islay strandde.  

Een SOS signaal werd opgepikt door de kustwacht en doorgegeven aan de RNLI (Royal National Lifeboat Institution, https://rnli.org/) in Port Askaig. De volgende dag liep het schip vast op de rotsen en werd de bemanning van boord gehaald. Een onderzoekscommissie stelde vast dat de kapitein ‘verlies door schuld’ kon worden verweten. Zijn Certificate of Competency werd hem voor een jaar ontzegd. Het wrak ligt in stukken dichtbij Nave eiland (iets boven Ardnave Point / LbW). Een van de reddingsboten is nog ingezet om als pontveer (Gordie’s boat) dienst te doen tussen Islay en Jura. 

Het Museum of Islay Life zal haar deuren op maandag 27 juli weer openen, van maandag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 14:00. U bent van harte welkom.


*) officieel de Koninklijke Commissie van onderzoek naar het lot der Crofters en Cottars in de Schotse Hooglanden en eilanden was een openbaar onderzoek naar de toestand van de crofters en keuters in de Schotse Hooglanden en eilanden van Schotland. De commissie werd benoemd in 1883, met Francis Napier, 10e Lord Napier, als voorzitter, onder William Gladstone’s liberale regering van het Verenigd Koninkrijk.