Wolfburn Morven

Ditmaal beschrijft Astrid Rutten haar ervaringen voor Malts, Moods & Moments

Een emotionele proefnotitie vanuit Thurso

Wolfburn Morven, 46% abv

Mijn Whisky on Sunday is vandaag de Wolfburn Morven. Deze whisky heb ik gekregen van twee vaste klanten, whiskyliefhebbers van de slijterij in Dronten waar ik twee dagen per week werk. Morven is de derde reguliere editie van Wolfburn en de eerste die uit geturfde mout werd gestookt. Met een fenolgehalte van 10 ppm is de mout slechts licht geturfd maar de rokerigheid is toch duidelijk aanwezig. De whisky is niet koud gefilterd en heeft zijn natuurlijke kleur zoals alle bottelingen van Wolfburn. Het alcoholpercentage is 46 % abv.

Wolfburn Distillery

Wolfburn ligt aan de rand van Thurso en is daarmee de meest noordelijk gelegen distilleerderij van het Schotse vasteland (Highlands). Morven is vernoemd naar de hoogste berg in het verder tamelijke vlakke landschap van Caithness. De huidige locatie ligt zo’n 350 meter van de overblijfselen van de oude Wolfburn distilleerderij. Deze laatste werd in 1821 gebouwd, maar ging al ergens in de tweede helft van de negentiende eeuw ter ziele. De nieuwbouw begon in augustus 2012 en al in januari 2013 vloeide de eerste spirit uit de ketels. Wolfburn bestaat uit drie gebouwen: de distilleerderij en twee warehouses. Master distiller is Shane Fraser. Hij werkte eerder bij Royal Lochnagar en Oban.

Vaten

De apparatuur van Wolfburn bestaat uit een roestvrijstalen semi-lauter mash tun van 1,1 ton met koperen bekleding. Drie RVS mash tuns van 5.500 ltr, een wash still van 5.500 ltr en een spirit still van 3.600 ltr. De fermentatie van de wash duurt 70 tot 92 uur. De totale capaciteit bedraagt 125.000 ltr pure alcohol per jaar. Voor de rijping wordt gebruik gemaakt van ongeveer gelijke hoeveelheden bourbon quarter casks, bourbon hogsheads en sherry butts. In beginsel wordt slechts ongeturfde mout gebruikt maar zowel in 2014 als 2015 werd ook een periode geturfde whisky gestookt.

Proefnotitie: de kleur is strogeel en in de neus frisse aroma’s van appels, witte druiven en de zilte zee. Aardse en minerale turfrook. In de smaak is hij rokeriger dan de geur doet vermoeden met tonen van granen, gebakken appels, getoast eikenhout, vanille, lichte kruidigheid en wat florale accenten. De afdronk is licht zoet en romig met lang aanhoudende tonen van turfrook