Captain Don

Een koninklijk Caribisch feestje

Cees en Hetty Bijl schrijven, denkend aan Bonaire, hun ervaringen op in Malts, Moods & Moments

Een emotionele proefnotitie vanuit Bonaire

Captain Don Whisky, 40% abv

Vandaag proeven we een vreemde whisky. Een whisky die past bij Koningsdag. Captain Don Whisky (40% abv).  Een whisky gedistilleerd en gebotteld binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dus geen standaard Scotch. Geen of nauwelijks peat, en rook op een heel andere manier. Geen whisky die ik standaard zou drinken. Meestal ben ik bij proeverijen degene die zijn vinger opsteekt bij de laatste, de whisky met de meeste peat. Maar waarom dan deze whisky? Whisky is emotie, gevoel. En dat heb ik bij deze whisky. Deze whisky is de enige die in het Caribisch gebied gemaakte wordt op het mooie eiland Bonaire. Daar waar ze nog meer van het Koningshuis houden dan hier, in het koude deel van het Koninkrijk. Dit is het eiland waar ik, maar tegenwoordig ook Hetty, mijn hart aan heb verloren. Een eiland waar we ieder jaar heen gaan en volledig tot rust komen. Dus denk bij het proeven van deze whisky aan een mooie blauwe zee, felle zon, tropische kleuren, heerlijk zittend op de porch.

Cadushy Distillery

Cadushy Distillery is een relatief jong bedrijf. Gestart in 2009 door een Nederlands echtpaar, en gestart met likeuren (voor ieder Antilliaans eiland een andere smaak), een eigen rum, een gin en sinds een aantal jaren deze whisky. De whisky is vernoemd naar de man die het scuba-duiken heeft geïntroduceerd op Bonaire, een daar zeer bekende en geliefde Amerikaan. De eigenaar van Cadushy Distillery heeft zich, in tegenstelling tot andere Nederlanders niet gevestigd in Kralendijk, maar in Rincon, een plaatsje tegen het Nationale Park aan, waar de arme mensen wonen. Wij komen daar graag en eten dan bij lokale Sneks. Dichtbij Rincon ligt ook het Nationale Park Koning Willem Alexander, dus dat past ook binnen het thema van vandaag.

Caribische mindset

De smaak is wat vreemd en mysterieus. Het is een blend gemaakt van rogge, maïs en een apart soort graan, Sorghum (Kafferkoren, lokaal verbouwd). Hij  is dus zoet. De rijping op first fill vaten geeft de zoetheid een extra boost. En bij het proeven is er op het eind een aparte rooksmaak. Die zit niet in de neus, maar echt in het proeven. Men heeft een lichte tabaksmaak in de whisky kunnen brengen door een tabaksblad aan de spirit toe te voegen, in het vat. In ieder geval, deze jonge en frisse zomerwhisky is een aparte keus, maar probeer hem vooral met een Caribische mindset te proeven…