Glengoyne

A crowd-blended Glengoyne ?

In Malts, Moods en Moments deze keer een verhaal van Edward van Heezick

Een emotionele proefnotitie vanuit Dumgoyne


An assembled Glengoyne single malt whisky

Ik heb met mijn stiefvader Paul al heel wat whisky distilleerderijen bezocht. Mooie rondleidingen van effe-snel tot zeer uitgebreide tours met veel achtergronden van de distilleerderij. Op de grens van de Highlands onder weg naar Edinburgh gingen wij in 2016  ook even langs Glengoyne.

Glengoyne

Glengoyne ligt in de Highlands maar precies op de grens met de Lowlands. De whisky wordt gedistilleerd in de Highlands en rijpt in de Lowlands en toch wordt het inmiddels als een Highland whisky gezien. De stills worden gerekend tot de slowest stills of Scotland en met goede vaten uit Spanje kan er dan ook niets misgaan. Als je tenminste de tijd hebt om even te wachten totdat er iets moois gebeurt. De vaten die mooi getoast worden geven het karakter aan de whisky. Waarschijnlijk niet de eerste whisky die ik uit de kast zou pakken, maar ook zeker niet de laatste. Normaal drink ik het liefst een whisky die enige peat heeft, maar als ik dan een keer wat anders wil is dit een mooie Highland whisky die met hoogwaardige sherry vaten een verrassend mooie whisky maken.

Malt Master Tour

En over whiskymaken gesproken, na een zeer leuke tour kun je ook een Malt Master Tour doen, dan assembleer je naar eigen smaak en inzicht een mooie whisky. Uit vijf samples kun je na een beetje van dit en een beetje van dat het resultaat bottelen en mee naar huis nemen. In 2016 brachten Paul en ik het resultaat mee naar huis en dan vergeet je gewoon dat je dit hebt en vervolgens is het dan na ruim vier jaar tijd om het te gaan proeven. Het was leuk om onze vaste en zeer kritische Whisky on Sunday groep deelgenoot te maken van deze whisky en een sample klaar te zetten de eerst volgende keer dat iedereen in The Irish Cottage in ‘t Verlaat (Oude Niedorp) was. Voor proevers die niet op vakantie waren, maar wel trek in whisky hadden, stond een shot klaar om lekker te genieten en met iedereen te delen wat we van “mijn eigen single malt” vonden .