Nieuwe maten: TTB accordeert Europese flesafmetingen.

This article was translated by Leg before Wicket with kind permission of Ben E. Mintz, investigative journalist and editor of NeatPour.

Tekst: team Neat Pour

Wetgevers in de US hadden voor de drankenindustrie een laat kerstcadeautje (18 december). De TTB (Tax and Trade Bureau) van de afdeling Alcohol en Tabak van het ministerie van Financiën (The Treasury Department) kondigt nieuwe volumes aan. De alom bekende 750 ml fles zal hierdoor op de winkelplank iets naar achteren geschoven worden.

Het ministerie kondigde aan dat wijn plaatselijk nu ook plaatselijk verkocht mag worden in afmetingen van 355 ml, 250 ml en 200 ml flessen. Bedrijven die sterke drank verkopen krijgen de optie om hun drank aan te beiden in flessen van 1,8 liter, 900 ml, 720 ml en 700 ml.

Maakt u zich geen zorgen; al uw favoriete Yankeeflessen zoals de 750 ml, de 1 liter en de 1500 ml met ‘handvat’ zullen gewoon beschikbaar blijven.

De maten zijn al jaren onderwerp van discussie. Veel buitenlandse producenten waren voorstanders omdat de nieuwe maten al jaren standaard elders in gebruik zijn. Export naar de US betekende voorheen dat maten van vulmachines aangepast moesten worden. Omgekeerd waarschuwt de nationale consumentenorganisatie NCL (National Consumer League) dat teveel verschillende afmetingen een ondoorzichtige markt met zich mee brengt en verwarde consumenten.

Sterker nog, de TTB ging niet akkoord met een eerder voorstel om alle gestandaardiseerde maten af te schaffen, maar wilde graag een compromis.

In een verklaring van de regering lezen we dat “De voorstellen zoals beschreven in deze finale wetgeving zal bottelaars de flexibiliteit bieden door flesafmetingen toe te voegen en faciliteert de verkoop van goederen in zowel de plaatselijke als internationale handel terwijl de consument een groter keuzeaanbod krijgt”.