Een whiskyzoektocht in de sneeuw

In en rond Tilburg zijn veel mensen deze zaterdagmiddag op het ijs te vinden. Langs de Pijnendijk bij de Kerkeindse Heide in Berkel-Enschot heeft zich echter een andere groep verzameld: drieëndertig whiskyliefhebbers voor een whiskytrail.

Whisky on the rocks

Organisatoren Emiel Tijs en Guus van Amelsfoort hebben er zichtbaar zin in. Beide heren zijn whiskyliefhebbers van het eerste uur en geen onbekende in het groeiende Tilburgse whiskywereldje.

Game of Thrones

Emiel heet ieder groepje welkom, deelt een proefglas uit met een flesje water en een doosje met passende hapjes. Het thema is Game of Thrones. De zes kilometer lange route is voorzien van een geplastificeerd kaartje met uitgebreide routebeschrijving. Omdat er nog geen sneeuw lag bij het uitzetten van de whiskytrail, is Guus al vroeg op stap geweest om à la Hans en Grietje de belangrijkste punten op de route nog even te markeren met wat zaagsel. Met name de proefplaats is van belang: iedere whiskyfles is op een gemarkeerde plaats weggezet. Niets wordt er aan het toeval overgelaten.  

Gevonden…!

Diageo

De Game of Thrones whisky’s zijn door drankengigant Diageo in samenwerking met netwerk HBO in de markt gezet. De razend populaire TV serie is gebaseerd op de boekenreeks ‘A Song of Ice and Fire’ van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin en speelt zich af in het Rijk van Westeros en Essos waar zeven huizen (families) tegen elkaar strijden. Diageo heeft enkele van haar whiskydistilleerderijen gekoppeld aan een van de huizen. Vandaag is het aan de deelnemers om zeven van de negen flessen uit de serie te proeven.

Afbeeldingsresultaat voor game of thrones whisky

Hapjes

Bij de eerste whisky wordt het lekkernijendoosje van ontwerper Bob Pauw uit de rugzak gehaald; voor alle zeven whisky’s zit er een uitgebalanceerd hapje in. De besneeuwde Kerkeindse Heide ligt er door een perfect winterzonnetje idyllisch bij. Het eerste proefpunt wordt na 2 kilometer bereikt waar een fles Royal Lochnagar (Huis Baratheon) is als eerste aan de beurt is. De wandelaars schenken 2 cl in hun proefglas en peuzelen hierbij het Kletzenbrood met oude kaas. Eenmaal bij de Herstalsedijk aangekomen volgt de Singleton of Glendullan (Huis Tully) waarbij het truffelkaasje uit de rugzak mag.

Hapjes voor onderweg

Huizen met whisky

De tocht wordt voorgezet en een voor een wordt kennisgemaakt met de Huizen en de whisky’s: Het Huis Targaryen presenteert een Cardhu single malt whisky met een stukje chocolade; het Huis Stark komt met een zachte Dalwhinnie; Huis Greyjoy combineert in het scoutingbos een stukje zalm met de populaire Talisker en Huis Tyrell zet even verderop een niet te versmaden Glynelish op tafel. De whiskytrail zit er bijna op en als toefje op de taart staat bij de finish op de Pijnendijk Huis Lannister klaar met een uitsmijter: de Lagavulin met een reepje Serranoham.   

Vol tevredenheid slipperen de velen wandelaars te fiets of te voet richting huis, een whiskyervaring en een corona-activiteit rijker.