De koningin borrelt lekker mee…

Zoals fans van The Crown op Netflix vast wel weten, wordt verteld dat Queen Elizabeth II van Engeland niet vies is van een dagelijkse gin cocktail; iets wat ze als 94-jarige gedurende een groot deel van haar leven gedaan heeft.

This article was translated by Leg before Wicket by kind permission of Ben E. Mintz, editor of NeatPour. 

Enkele van haar onderdanen kregen de gelegenheid om een koninklijk nipje te nemen toen het paleis Buckingham Gin op de markt bracht.

Voor die lezers die de beroemde rijkeluiskindjes niet volgen: Buckingham en Sandringham zijn de twee belangrijkste koninklijke paleizen. Aan de laatste wordt de voorkeur gegeven tijdens Kerst en überhaupt tijdens de wintermaanden; vandaar de winter gin.

Let wel, de meeste royalty watchers denken dat QE2 eigenlijk Gordon’s drinkt, de enige distillateur die hofleverancier is. Maar, als het om marketing gaat, is een leugentje om bestwil toegestaan.

Het is zo dat de Sandringham Gin een small batch is die infused is met zorgvuldig gekozen kruiden uit het flora-aanbod van de landgoederen van QE2.  

“Onze gin wordt plaatselijk gedistilleerd en bevat ook Sharon Fruit, een houtige boom die familie is van de ebony en blad van myrtle planten, zoals na te lezen in de officiële verklaring.

“De Sharon Fruit wordt gekweekt in de ommuurde tuin tegen een beschutte muur waar ooit eens een serie kassen heeft gestaan, gebouwd met het prijzengeld dat Persimmon, het beroemde racepaard van koning Edward VII, bij elkaar had gelopen. Het blad van de myrtle planten, die ook op het landgoed worden gekweekt, kwam uit het bruidsboeket van prinses Alexandra uit haar huwelijk met prins Albert Edward, later bekend als koning Edward VII en koningin Alexandra”.

De 50 cl flesjes kosten $ 67 en de 5 cl mini’s zijn ook verkrijgbaar via de officiële winkel. Jammer genoeg is de gin alleen maar te verkrijgen in de UK en zelfs daar loopt men twee weken achter met de bestellingen.

Redactie LegbeforeWicket: In het boekje 'God Save the Queen' (oktober 2020, Uitgeverij Pluim) ingeleid door journalist en oud-correspondent VK Hieke Jippes, geeft culinair historicus Lizet Kruyff ons een inkijkje in de culinaire do's and don'ts van de Engelse vorstin. Elizabeth geeft de voorkeur aan gin-tonic met barley water.