Fèis Ìle 2021 opnieuw online

Islay’s Fèis Ìle comité zegt met spijt te moeten mededelen dat het festival in mei van dit jaar weer wordt afgelast.

“We hebben dit besproken met onze partners, de distilleerderijen, en samen zijn we tot dit besluit gekomen” volgens een woordvoerder. De reden van afgelasting zo vroeg in dit jaar had te maken met enkele factoren. “Mensen maken het Fèis en mensen maken ook Islay wat het is; iedereen veilig en gezond houden en is onze hoogste prioriteit”.   

First published as 'Fèis Ìle 2021 goes online once again' in the Ileach (48/08 30 Jan 2021) and translated by Leg before Wicket with kind permission of editor Brian Palmer.

” […] iedereen veilig en gezond houden en is onze hoogste prioriteit”.   

Fèis Ìle comité

COVID

Zelfs als het is toegestaan om in de maand mei weer naar Islay te komen dan zullen de ceilidhs, de proeverijen en grotere evenementen zeer waarschijnlijk niet doorgaan. De optie om het festival uit te stellen, zoals vorig jaar met enkele belangrijke evenementen is gebeurd, was niet verdedigbaar, omdat de distilleerderijen vast willen houden aan de laatste week van mei. Daar komt ook nog eens de onzekerheid bij die de COVID pandemie met zich meebrengt; wat inhoud dat ook de grotere evenementen later in het jaar waarschijnlijk niet mogelijk zijn.  

Reisbeperkingen

Fèis Ìle - Posts | Facebook

Dan was er ook nog de planning. Volgens het Fèis comité zouden de evenementen die op stapel staan al georganiseerd en uitverkocht zijn, terwijl ook de distilleerderijen hun plannen al kant en klaar zouden hebben. Enkele maanden vooruit plannen is momenteel onmogelijk omdat we niet weten op welke wijze de richtlijnen van de regering zullen veranderen. Daarbij zou het ook voor bezoekers erg moeilijk zijn om reis- en verblijfsplannen te maken. Veel vaste bezoekers vragen zich logischerwijs af of ze sowieso niet naar Islay kunnen komen tijdens de Fèis week. “Ons advies zou zijn om de richtlijnen van de regering te blijven volgen, tezamen met de reisbeperkingen”, zeggen de organisatoren.  

Bericht

Aangezien de speciale festival bottelingen een vast onderdeel zijn van het festival, zal dit hoogstwaarschijnlijk een online gebeuren worden. De Fèis organisatie zegt dat iedere distilleerderij binnenkort iets zal laten weten. Maar, met het succesvolle afgelopen jaar nog vers in ons geheugen, worden er nu al plannen gesmeed om het nog grootser, beter en aantrekkelijker dan ooit  aan te pakken. Het Fèis comité laat weten dat “het nooit het echte festival zal kunnen vervangen, maar we hopen dat jullie je toch zullen vermaken”.  

Islay Feis Ile Festival 2020 Bottles | Whisky Gospel

Houd de liefde vast

Aan diegenen die de kaartjes van 2020 nog hebben, laat het comité weten nog even geduld te hebben. Zij zullen binnen afzienbare tijd bericht krijgen over refunds of de mogelijkheid om ze mee te nemen naar volgende jaar. Als alles verloopt volgens plan zal het Fèis Ìle Festival 2022 gehouden worden van vrijdag 27 mei tot zaterdag 4 juni. Het comité eindigt haar bericht als volgt: “We weten dat jullie dit nieuws niet willen horen en we vinden het niet leuk dit te moeten zeggen, maar houd Islay nog wat langer in jullie hart. Houd de liefde voor het eiland vast, voor de muziek, de whisky en de vriendschappen. Des te mooier zullen de omarmingen zijn wanneer we jullie weer zien”.  

De lat nog hoger

Islay's turbulent whisky history | Scotch Whisky

Christy MacFarlane (Global brand manager) bij Bruichladdich zegt “niets zal de vibes van Fèis Ìle voor onze deur kunnen vervangen. Terwijl het voor iedereen die meedoet gigantisch veel werk is en we allemaal na een week omvallen, is het toch k…. om het weer een jaar te moeten missen. Het festival is de beste tijd om het succes van de distilleerderijen samen met de gemeenschap te delen en om weer bij te praten met bekende gezichten jaar in jaar uit. We doen in plaats daarvan ons best om de lat online hoger te leggen met onze hap-snap reportages en in de met whisky doordrenkte vrolijkheid. Totdat we weer mensen mogen ontvangen, zullen we ons volledig inzetten voor dit online alternatief”.

“it’s gutting to be missing another year”.

Christy MacFarlane

Alles online

Paul Graham, bedrijfsleider van het bezoekerscentrum van Ardnahoe voegt toe dat “we bij Ardnahoe het allemaal drie keer niks vinden dat het festival dit jaar is afgezegd. Nadat 2020 ook al was afgeblazen, keken we zo uit om de bezoekers weer te mogen verwelkomen in onze distilleerderij op Islay. Het was een moeilijke beslissing, maar wel een die we als distilleerderijen samen met het festival comité hebben genomen. Onze prioriteit is om iedereen veilig en gezond te houden; eilanders en bezoekers samen en in de huidige situatie zou dat onmogelijk zijn. Het zou onverantwoordelijk zijn om in deze tijd grote groepen mensen naar het eiland te laten komen. Daarbij zou het met de richtlijnen qua groepsgrootte onmogelijk zijn om de evenementen veilig te organiseren. We zijn van plan om de evenementen online te organiseren dus houd de social media kanalen in de gaten. We zullen geen festival bottelingen in de winkels bij de distilleerderijen verkopen, maar ze zullen in onze online shop wel verkrijgbaar zijn”.