Een Laddie-verpakking minder

Flexi-Hex uitzetbare, recyclebare verpakking

Bruichladddich Distillery komt met een nieuw initiatief om klanten ervan te overtuigen de ouderwetse koker niet meer mee te nemen om op deze manier de ‘whiskywereld iets lichter te maken’.

This article has been translated by Leg before Wicket by kind permission of Ileach editor Brian Palmer . Issue 48_09 / 13 February 2021

Bruichladdich whisky staat alom bekend om hun presentatiekokers, verkrijgbaar in zowel de Laddie online winkel als het bezoekerscentrum (zo gauw het trouwens  weer opent), maar zal in de toekomst de  voorkeur geven aan ‘kokervrij’. Het is een poging om van de extra verpakking af te komen en dus langzamerhand ook van de vraag, van de productie en van het transport. Ook het risico wordt hiermee verkleind dat de kokers in het milieu worden gedumpt.

De vermindering zou zo’n slordige 15.000 kokers bedragen en daarbij zou zo’n 17 ton CO2 bespaard kunnen worden. Ofschoon we hier praten over een beperkt deel van Bruichladdich’s omzet, probeert men hiermee toch voor de langere termijn zowel de klanten tegemoet te komen alsmede een bijdrage te leveren aan de wereldwijde vermindering van verpakkingen.  

Douglas Taylor, Bruichladdich’s CEO: ”Als bedrijf dat zowel de sociale- als milieuaspecten hoog op de agenda heeft staan bij het nemen van beslissingen, voelen we ook de verplichting om onze voetafdruk te verminderen en dus onze CO2 uitstoot. We proberen alle werkende alternatieven aan duurzame energie en duurzame landbouw aan te grijpen. Hierbij merken we dat ook kleine veranderingen van belang zijn. Een koker is een onnodig extraatje dat 1 kilogram CO2 uitstoot om te produceren; hier willen we vanaf. We vertrouwen erop dat onze klanten ons hierin steunen zoals ze eigenlijk altijd gedaan hebben. We kennen hun voorkeuren en worden hierin ook gestimuleerd te investeren in deze duurzame weg zodat we ook kunnen werken aan positieve verandering”.  

Maar hoe gaan flessen voortaan verpakt worden nu kokers uit de gratie zijn? Flexi-Hex uit Cornwall ontwerpt plasticvrije verpakkingsoplossingen. Zij hebben een slimme kartonnen uitzetbare hoes met een celstructuur die gebaseerd is op hexagons (zie afbeelding). Dit dempt de inhoud, in dit geval onze Botanist gin en de Bruichladdich whisky, en dit zit daarbij ook nog eens in een standaard kartonnen postverpakking. Het karton van Flexi-Hex wordt voor 85% gemaakt van recyclebaar materiaal. Het kan ook tot vijf maal toe hergebruikt worden en opnieuw gerecycled worden. Daarbij wordt het materiaal binnen vijf weken helemaal biologisch afgebroken .

“Nu de online verkoop vanwege de lockdown erg goed loopt en ook niet minder wordt, is het belang  van extra verpakkingsmateriaal groot”, zegt Jane Carswell van Bruichladdich. “Door onze samenwerking met Flexi-Hex doen we qua milieu de juiste dingen, wat betekent dat we lekker zonder schuldgevoel achterover kunnen zitten met een G&T of een dram”.