Ardbeg houdt tradities in ere

Ardbeg’s nieuwe distilleerruimte biedt uitzicht over het water naar Kintyre


Onlangs heeft Ardbeg Distillery de nieuwe distilleerruimte gepresenteerd.

This new item was translated by Leg before Wicket with kind permission of Brian Palmer, editor of the Ileach. Issue 48_13 / 10 April 2021

De capaciteit wordt hiermee aanzienlijk uitgebreid [van 1,4 naar 2,4 miljoen liter / LbW]; dit om tegemoet te komen aan de steeds groeiende vraag naar Ardbeg whisky.

Karakter

Ofschoon zowel het gebouw als de stills nieuw zijn, was het uitdrukkelijke doel van dit lange project om het karakter van de whisky te behouden. De stills zijn ontworpen naar een exacte kopie van de oude, tot op de laatste millimeter. Men wilde het risico niet lopen dat er ook maar iets aan het karakter van de whisky zou veranderen.  Het nieuwe gebouw biedt onderdak aan twee wash stills en 2 spirit stills en is gesitueerd aan de kust bij Ardbeg. Door een panoramaraam kunnen liefhebbers straks met een dram in de hand uitkijken over het water richting Kintyre.

Once in a generation

Het is blijkbaar een goede gewoonte om een ketel ‘gunstig te stemmen’ met een handje kruiden passend bij de spirit. Een geluksritueel dat door veel distillers nog steeds wordt toegepast. Om de rokerige smaken te versterken werd bij Ardbeg de traditie in ere gehouden met heide, turf en zeewier. Nieuwe stills komen niet zo vaak langs, dus het uit de kast halen van deze eeuwen oude traditie is zeker een once-in-a-generation moment.

Lowering the peat

Tijdens een informele openingsceremonie was het aan manager Colin Gordon de eer om de turf te laten zakken in de still; om het vervolgens weer uit de ketel te halen voor dat de eerste vloeistof langs het koper liep. “Het komt niet vaak voor dat een distillery manager deel mag nemen aan zoiets speciaals. Ik voel mij vereerd. We hebben met dit nieuwe still house de ziel van Ardbeg weten te behouden.”