Bunnahabhain aan de biomassa

Lillian MacArthur kan niet wachten…

Bunnahabhain, Islay’s meest noordelijk gelegen distilleerderij, is werkzaamheden gestart voor een nieuw biomassa-verwarmingssysteem ter vervanging van de huidige olie-gestookte boilers.

Volgens een woordvoerder van Distell [LBW: eigenaar van Bunnahabhain is Burn Stewart Distillers en maakt op haar beurt weer onderdeel uit van de Zuidafrikaanse drankengrootgrutter Distell] zal dit een besparing opleveren van ongeveer 1,5 miljoen liter brandstof per jaar. Omgerekend worden er op deze manier zo’n 1773 dieselauto’s van de weg gehaald.

This new item was translated by Leg before Wicket with kind permission of Brian Palmer, editor of the Ileach. Issue 48_18 / 19 juni 2021

De biomassa-brandstof zal voor 30% bestaan uit de draff [LBW: het residu in de mash tun] van de eigen distilleerderij en voor 70% uit houtsnippers die uit de bossen op Islay komen. Men beweert dat dit een gezonde en duurzame houtindustrie op Islay zal genereren. Bunnahabhain zal op deze manier bijna het gehele distilleerproces koolstofarm kunnen maken. Er wordt gestreefd naar een Net Zero in 2050 zodat Bunnahabhain de eerste koolstofarme distilleerderij wordt op Islay.

De investering van 7 miljoen Britse ponden, gefourneerd door AMP Clean Energy uit Fort William,  is bedoeld voor het gehele vernieuwingsproces. AMP Clean Energy zal ook eigenaar zijn van de biomassa-installatie en ter zijde worden gestaan door Dallol Islay Ltd., dat weer gevestigd zal zijn op het terrein van de distilleerderij.