Gouden Carolus in Friesland

Franca en Herman Peek reizen al jaren door het Verenigd Koninkrijk en de Ierse Republiek. Coronamaatregelen staken een stokje voor een oversteek dit jaar. Niet getreurd, een reis door eigen land was een uitstekend alternatief. De versnaperingen onderweg zijn verwerkt in een proefnotitie voor Malts, Moods & Moments.

Zo kwamen we tot een rondje Noord- en Midden-Nederland, om te genieten van cultuur, natuur, architectuur, historie, enzovoorts, maar ook van de lokale lekkernijen (lokale biertjes!) en om te gaan geo-cachen. Ons eerste verblijf stond in  Edam om van daaruit Volendam,  Marken, De Stelling van Amsterdam en Enkhuizen met het Zuiderzeemuseum te bekijken. Via de Afsluitdijk op naar Zuidwest-Friesland om vanuit ons tweede verblijf in Hindeloopen  Kornwerderzand, Makkum, Workum, Lemmer, Franeker, Sneek en Bolsward te bezoeken.

Frysk Hynder

De Us Heit distilleerderij van Frysk Hynder im Bolsward was helaas gesloten. Wel konden we foto’s maken van het terras met de originele “parasols” met op de achtergrond het hopveld voor de Us Heit speciaalbieren die daar gebrouwen worden. Natuurlijk waren we erg nieuwsgierig naar de smaak van de “eerste Nederlandse whisky” en kochten bij de plaatselijke slijterij een proefflesje van de Frysk Hynder Single Malt. Deze zeer zachte, 3 jaar jonge whisky van 40% heeft een vrij zoete, fruitige smaak en kon ons eerlijk gezegd niet zo bekoren. Op welk eikenhout deze whisky gerijpt heeft stond niet op het etiket. Het zal dus bij dat proefflesje blijven. De Us Heit speciaalbiertjes, die we ook hadden meegenomen, maakten echter alles weer goed!

Ons derde stekkie stond in Odoorn, vlak boven Emmen. Van daaruit hebben we Borger met zijn Hunebedden, Het gevangenismuseum in de voormalige kolonie Veenhuizen en het vestingstadje Bourtange in Groningen bezocht. De laatste vier dagen hadden we een huisje in Otterlo op de Veluwe waar vrienden aansloten. Samen hebben we daar in de omgeving lekker gewandeld, gefietst en Geo-Caches gezocht en gevonden. Genieten van de natuur en heel gezellig met late avonden…

Een jonge Belg

Op de foto staat de voorkant van ons fotoboek met daarop het monument op De Afsluitdijk. Daarnaast een fles gouden Carolus Blaasveld Broek, de geturfde versie van de Gouden Carolus Single Malt uit de stokerij van brouwerij Het Anker in Mechelen, België. De naam Blaasveld Broek is afgeleid van het natuurgebied dat naast de stokerij van Het Anker op landgoed Molenberg ligt. In het verleden werd op dit Blaasveld Broek turf gewonnen. Het is een whisky van 46% gerijpt op first fill bourbon vaten met een turfgehalte van 20ppm. De leeftijd wordt niet vermeld maar wij denken dat het een  vrij jonge whisky is vanwege de lichtgele kleur. Eenmaal in de mond komen smaken met toetsen van hout, vanille en de turf goed tot hun recht. Niet te snel doorslikken is ons advies.

Het is wat ons betreft een  heerlijke whisky om buiten in de tuin bij de foto’s herinneringen op te halen aan de fijne vakantie in Nederland,  toch ook wel een beetje denkend aan Schotland waarvan we hopen dat we er volgend wel weer naar toe kunnen gaan, de camper is inmiddels geboekt!