Bouwkoorts op Islay

Islay heeft altijd al bekend gestaan om zijn whisky’s en die bekendheid heeft de vraag ernaar alleen maar vergroot. Zo erg zelfs dat dit weer voor ongekende investeringen heeft gezorgd in niet alleen de bestaande distilleerderijen maar ook in de bouw van nieuwe.

Translated by Leg before Wicket with kind permission of editor Brian Palmer. Issue 49-8, 29 januari 2022.

Port Ellen Distillery, ooit ‘voorgoed gesloten’ in 1983 en daarna afgebroken, wordt momenteel weer geheel opgebouwd om over niet al te lange tijd zich weer te kunnen meten met de grote distilleerderijen op Islay. Ten tijde van ons bezoek werden net alle voorbereidingen getroffen om spoedig beton te kunnen storten en hoopte men op droger weer.

Iets ten zuidoosten van Port Ellen werden de eerste grondwerkzaamheden gedaan voor de nieuwe Elixir Spirits Distillery bij Farkin. Men zal er binnenkort niet aan ontkomen om de naam van het Three Distilleries Pathway te veranderen…

Iets verder langs datzelfde pad is Laphroaig Distillery druk bezig om enkele nieuwe warehouses neer te zetten teneinde aan de grote vraag naar hun whisky te kunnen voldoen.

Verder noordelijk bij Coal Ila zijn de door Covid uitgestelde werkzaamheden aan een nieuw bezoekerscentrum weer hervat. Het moet een onderdeel woorden van Diageo’s ‘Johnnie Walker Experience’ dat uitgerold zal worden bij meerdere distilleerderijen van Diageo.

In de tussentijd wordt er bij Ardnahoe grondwerk verzet voor de tien warehouses die naast de nieuwe distilleerderij gepland staan. De opslag zal gebruikt worden voor de toekomstige whiskyproductie die dit jaar haar 3e jaar is ingegaan.   

Al eerder maakten we melding van de biomassa installatie die bij Bunnahabhain gebouwd wordt. Welnu, afgelopen week is het dak aangebracht.

Naast al dit bouwgeweld zit er nog iets in het vat: bij Glenegedale staat de Islay Ales en The Islay Boys brouwerij/distilleerderij (LBW: Laggan Bay Brewery) op stapel en een kleine boerderij-distilleerderij bij Gearach Farm aan de weg naar Kilchiaran.

Het is een drukte van jewelste…..