Bouwaanvraag ingediend voor ‘ili’ Distillery

Al eerder plaatsten we een bericht dat er (weer) een nieuwe distilleerderij op Islay op stapel staat. Welnu, de bouwaanvraag voor de distilleerderij bij Gaerach is vorige week ingediend met de bedoeling dat het geheel CO2 neutraal gaat worden.

Ili Distillery. Foto: Schmidt Massie Studio en ontwerp door Alan Higgs Architects

Standing Stones

In een samenwerking tussen Scott McLellan en Bertram Nesselrode is een langetermijnvisie ontwikkeld voor zowel de boerderij bij Gearach als deze nieuwe ontwikkeling. De distilleerderij heeft zich een target gesteld van 200.000 liter alcohol per jaar en zal gaan opereren onder de naam ‘ili’, een naam die zijn oorsprong heeft in een van de oudere vormen van de naam ‘Islay’. Scott en Bertram baseren de identiteit van hun merk op de standing stones die her en der over het eiland te vinden zijn. Hun plannen betekenen een substantiële financiële injectie voor het eiland.  

Aandacht

Het ligt in de planning dat de nieuwe distilleerderij 23 banen zal opleveren, waaronder stageplaatsen en banen voor plaatselijke jongeren. Tevens wil men proberen het probleem van de ontvolking van het platteland aan te pakken. Dit laatste heeft zijn neerslag op de meeste van de eilanden van de Hebriden. Beide eigenaren verwachten een toename van zo’n 2000 bezoekers per jaar; goed voor zo’n 1.2 miljoen GBP, die ten goede komt aan de locale economie.

Duurzaam

‘We streven ernaar dat het hele eiland zijn voordeel hiermee kan doen met investeringen van buiten Islay, met baanzekerheid en ook met de opzet van ons Community Benefit Fund’ voegt Bertram Nesselrode toe. Een haalbaarheidsstudie naar de laagste CO2 uitstoot en duurzaamheidprocessen voor de distilleerderij is al gedaan. We hebben de ambitie om zowel zonne- als windenergie in te zetten bij de diverse toekomstige bedrijfsprocessen’.   

Natuurlijke materialen

‘Qua architectuur zal ‘ili’ naadloos opgaan in de omgeving in een vorm die beantwoord aan oude bouwmethoden en het plaatselijke landschap. Eenmaal binnen zal het gebouw zich tonen met grote ramen die zicht bieden op het naastgelegen Gearach Loch. In de gekozen materialen zie je de filosofie terug van ‘gebruik natuurlijk, locaal en minder’, om op die manier de doelen van een net zero CO2-uitstoot te realiseren. Dit houdt het gebruik in van natuurlijke bouwmaterialen, zoals hout en steen van het eiland en alleen in het uiterste geval het gebruik van beton en staal waar natuurlijk materiaal met een lage CO2 waarde niet haalbaar is’.  

Vertaald door Leg Before Wicket met toestemming van redacteur Brian Palmer van de Ileach. Uitgave 49-10, 26 februari 2022. Oorspronkelijke titel: Planning lodged for ‘ili’ distillery. 

Meer lezen ? Een eerdere publicatie van Thijs Klaverstijn op Words of Whisky