Vreemde vaten

In het ruime proeflokaal van drankenshop Broekmans heeft Jef Dijckmans, gastheer van dienst, alles tot in de puntjes verzorgd.

Meer van dat

In u-vorm opgesteld, bieden witgedekte tafels plaats aan 32 whiskyliefhebbers. Voor hen staan elk zes goudkleurige drams, klaar om besnuffeld, bekeken en geproefd te worden. Daarbij een mandje brood, een flesje water, een pen (‘…niet om mee te nemen’) en een notitieblaadje. Wanneer de laatste twee gasten hun stoeltje gevonden hebben, trapt onze vriendelijke host af met een kort welkom en de opmerking dat de aanwezigheid van steeds meer vrouwen op de vele tastings hem vreugdevol stemt: ‘Meer van dat’.

Jef’s line-up

The Nectar

De line-up vanavond is interessant genoeg voor mij om af te reizen naar Heusden-Zolder waar op whiskygebied veel interessants gebeurt. Dit is niet op de laatste plaats te danken aan eigenaar Jan Broekmans, die in juli 2006 binnen de Broekmans Groep een nieuw import- en distributiebedrijf voor hoogwaardige spirits opricht: The Nectar. Aangezwengeld door het enthousiasme van medewerker Mario Groteklaes, groeit The Nectar uit tot een onafhankelijke bottelaar van naam.

Samen op onderzoek

‘Drankennerd’ Jef heeft zijn best gedaan om whisky’s bij elkaar te zoeken die gerijpt zijn op ‘de meest bizarre vaten, van granaatappelwijnvaten tot tequilavaten tot gember biervaten’. Samen met de aanwezigen wil Jef gaan onderzoeken wat er achter de vele uiteenlopende smaken zit en welke oorsprong de vaten hebben.  Ziehier de uitnodiging voor zowel de beginnende als de meer ervaren whiskydrinker. De Kilchoman whisky van vanavond is speciaal ter ere van het 15-jarig bestaan van The Nectar gebotteld. Ik kan niet wachten…

Teeling Riesling Wine cask 46 % abv

En alweer een Spirit of Dublin…

Jef begint zijn verhaal met het inzoomen op het thema van de avond: de vaten. Het door Jack Teeling gebruikte Rieslingvat komt van het domein Reichsrat von Buhl (Pfalz, Zuid-Duitsland). ‘De Rieslingdruif is een uitzondering onder de witte druiven omdat ze ook zonder houtlagering (anders dan de Chardonnay uit de Bourgogne) gemakkelijk 5 a 6 jaar op de fles bewaard kan worden en de zuurtjes in de Riesling zorgen voor bewaarpotentieel’. Interessante informatie die straks bij het eindoordeel van belang blijkt te zijn. De Teeling small batch – eigenlijk de basiswhisky van Teeling – is zo’n 3 tot 4 jaar oud. ‘Een deel heeft op ex-bourbonvaten gelegen en een deel op ex-rumvaten’, vertelt Jef. Daarna nog een finish op Rieslingvaten’.

Smaakthermometer

Nu wordt de zaal er bij betrokken. ‘Zijn er dingen die je – na dit verhaal – terugvindt in deze whisky? Mijn buurman is hardop aan het denken met zijn neus diep verborgen in het glas: ‘aciditeit, zurig, een beetje zoetigheid’. Onze gastheer denkt mee. ‘Duidelijk geen oude whisky; de moutigheid zit er nog duidelijk in. Voor zijn jeugdigheid heeft deze whisky toch best wel wat complexiteit’. Jef steekt nu de smaakthermometer in zijn publiek met de vraag: ‘Wie vindt dit lekker?’ Handen gaan de lucht in en het oordeel is geveld: voor die prijsklasse best wel een mooie whisky.

Starward Ginger Beer Cask 48 % abv (50 cl)

Starward van Down Under

De meeste spirits van deze whiskyjongens uit het zuiden van Australië worden gelagerd op rode wijnvaten. Dit keer niet. De biercultuur Down Under heeft Starward verleidt om eens een uitstapje te maken naar vaten waar eerder ginger beer in heeft gehuisd. Het warme klimaat in Australië zorgt voor een korte rijpingsduur van vaak 3 tot 5 jaar: elemental maturation noemt men dit oftewel: laat-de-natuur-haar-werk-doen. Deze whisky is nog eens een half jaar op ginger beer vaten is gefinisht en geeft de whisky net dat beetje spiciness mee met wat tonen van citroen, grass lemon en …ja, gember.  Jef blijft dicht bij zijn publiek door regelmatig de interesse in de whisky te toetsen: ‘Wie vindt dit totaal niet zijn ding?’

Mackmyra Moments Körsbär Cherry wine Cask 47 % abv (oplage 2400 flessen)

uit de Moment Series

De kop is eraf. We reizen van Australië naar Zweden en staan oog in oog met een van mijn favorieten: Mackmyra. De Moment Series van de Zweedse whiskymaker kenmerkt zich door de keuze van ‘vreemde vaten’, ditmaal een volledige rijping op een kersenwijnvat (een Deense glühwein). ‘Wederom zijn het de zure kersen die gebruikt worden om het bewaarpotentieel te verhogen bij de kwaliteitswijnen’, legt Jef uit. Het geeft deze whisky wat subtiele zoetjes mee, naast de fruitigheid vanuit de Oloroso sherryvaten en een mooie kleur. ‘Een single cask serie, een kleine batch serie, met een speciale finish’.

Arran Private Cask 15 yo Argonne 53,5 % abv (oplage 3068)

Vaten uit het Bos van Argonne

Arran was een van de eerste brands die zich aansloot bij het avontuur van The Nectar. Mooi dat zij dus haar opwachting maakt in de line-up van vanavond. Met deze cask strength rare batch botteling van 15 jaar oud hebben we iets speciaals in ons glas zitten. Een Frans wijnhuis heeft de wijnvaten uit het bos van Argonne ( Noordoost Frankrijk) geleverd. Deze Arran kent een volledige maturatie op dit Argonnevat. Eikenhout en eikenhout is twee; daar weten de champagnemakers in Frankrijk alles van. ‘De vaten worden speciaal gemaakt om champagnes op te leggen. Het bos van de Argonne werd overbekapt. Momenteel is het beschermd en wordt er jaarlijks maar een klein deel van het hout vrijgegeven’ legt onze gastheer uit. ‘Misschien proeft u in de verte nog het druivige en het zurige van de vaten waar met name de primaire, jonge champagnes op gelegen hebben’. Bij een tussenstandpeiling van de avond komt deze Schotse Arran als eerste uit de bus.

Milk & Honey Apex Pomegranate Wine Cask 59,8 % abv

Met een zilveren medaille bekroond…

Ik proef dat head distiller Tomer L. Goren van de Israëlische Milk & Honey Distillery zijn uiterste best heeft gedaan om deze jonge, 3 jaar oude cask strength tot een succes te maken. Het hoge alcoholpercentage wordt mooi gecamoufleerd en de hogere Israëlische temperaturen hebben het vat aangemoedigd om alles uit de kast te trekken qua smaakontwikkeling. Niet voor niets heeft de jury van de World Whisky Awards afgelopen week besloten om deze expressie een zilveren medaille om te hangen in de categorie Small Batch Single Malt. ‘Dit is een whisky uit hun Apex Series: rijpingen op interessante vaten. Ditmaal een granaatappelwijn met toevoeging van neutrale graanalcohol. Het hoge alcoholpercentage in deze expressie kan gerust een drupje water gebruiken’. Er wordt even later door sommige proevers instemmend geknikt.

Kilchoman Tequila Finish The Nectar 15th anniversary 55,7 % abv

The Nectar 15 jaar

Kilchoman heeft als whisky brand haar sporen wel verdiend. De laatste vier jaren is men op het Schotse eiland Islay flink aan het uitbreiden en verbouwen rondom Kilchoman Farm vertelde Peter Wills (zoon van oprichter Anthony Wills) vorig jaar in een avondvullende online tasting. Met een geldinjectie van 22,5 miljoen Britse ponden door Barclays Bank wil Kilchoman de kwaliteit wereldwijd garanderen. ‘De gebruikte vaten bij Kilchoman worden nooit uit elkaar gehaald. Zo proberen ze het karakter van het vat te bewaren. Sinds kort is tequila als maturatievat voor whiskyrijping goedgekeurd’. We constateren dat de invloed van het tequilavat in deze whisky minimaal is. Kilchoman ziet er altijd op toe dat het eigen karakter van de whisky herkenbaar blijft. Dat The Nectar met deze prachtige geturfde expressie (50 ppm) van bijna 8 jaar oud op het schild gehesen wordt door de Wills family zegt genoeg over de onafhankelijke bottelaar uit Heusden-Zolder. Een mooie afsluiting als klapstuk van de avond van een heerlijke proeverij .