Bruisend en vernieuwend

Veel mooier zal het niet worden tijdens het 12e Internationale Whiskyfestival van Zuid-Nederland op zondag 24 april 2022. De gebrandschilderde ramen van De Kerk in Oostelbeers zorgen voor een perfecte aanlichting van de diverse stands.

“Die moet je proeven…”

Naar schatting 350 whiskyliefhebbers hebben vandaag drie uur de tijd om een keus te maken uit een aanbod van 180 whisky’s. “Iedere minuut één….”, wordt bij het startschot omgeroepen.

Standhouders

De sfeer is gemoedelijk en het aanbod is divers. Direct rechts in de zaal van De Kerk staat de stand van Erik Molenaar. Erik timmert al enkele jaren succesvol aan de gin-en whiskyweg met zijn Wagging Finger Distillery in Deventer en heeft ons door de jaren als onafhankelijke bottelaar (Kintra Spirits) al zo vaak verwend met veel mooie bottelingen. Vooraan in zijn stand staan enkele flessen uit de prachtige Fable Whisky serie, whisky’s met een verhaal. Voor het altaar toont Zuidam Distillers BV uit Baarle-Nassau de vele internationale prijswinnende Millstone whisky’s. Onlangs werden 4 van hun whisky’s gelauwerd met de prestigieuze World Whiskies Awards 2022, waaronder de 100 Rye Whisky (Best Dutch Rye 12 Years and Under)en hun Pedro Ximénez (Best Dutch Single Malt). Het is linksaf naar merkenbouwer De Monnik Dranken uit Oldenzaal. Zij pakt uit met een keur aan nieuwe expressies waaronder de Waterford The Cuvee single malt whiskey uit Ierland van voormalig wijnhandelaar en whiskymaker bij Bruichladdich (Islay) Mark Reynier. Aan de overkant, links van het Maria altaar, heeft Bresser en Timmer uit Wageningen, haar stand opgezet. De groothandel in wijn en gedistilleerde dranken laat ons proeven van enkele mooie Ierse Teeling whiskeys uit Dublin. Het zijn daarnaast de Duitse Slyrs whisky’s die mij in positieve zin verbazen.  

Organisatoren Hans & Hans van de Mitra Drankenspeciaalzaak uit het Brabantse Oirschot zijn tevreden over het 12e festival. Hun initiatief om het 1e whiskyfestival in 2006 op te zetten, kreeg al gauw een landelijke navolging met de Mitra Xperiences. Waar de Mitra X-festivals niet levensvatbaar bleken, zetten Hans & Hans juist een tandje bij door in 2012 ook in het Belgische Ninove een tweede whiskyfestival te realiseren. Ook deze organisatie houden ze geheel in eigen hand.

Onderscheidend

Het zal twee maanden geleden zijn dat ik de Mitra in Oirschot binnenloop om mijn bestelling op te halen; de kopie van Mackinlay’s Shackleton Rare Old Highland Whisky. Ik verbaas mij over het uitgebreide assortiment en nog meer over de sjiek aangelichte zwarte kasten met rijen en rijen whisky’s. ‘We hebben bewust gestreefd naar een wow-effect en we denken dat we daarin geslaagd zijn. Onze exclusievere ambiance past bij wat duurdere producten. Mitra geeft ons franchisers daarnaast behoorlijk wat creatieve ruimte,’ zegt Hans. Binnenkort zullen zo’n 2000 whisky’s online staan. Nu al bieden Hans en Hans in de winkel een keuze aan uit 25 landen. ‘We proberen onderscheidend te zijn van winkels in de regio en kiezen daarom juist niet voor onafhankelijke bottelaars. Het heeft geen zin om overal hetzelfde neer te zetten.’

Hans & Hans

Organisatie

Hoe krijg je naast een drukke Mitrabaan zoiets op poten gezet? ‘We hebben redelijk wat ervaring met het organiseren van events, dus de lijnen zijn al vaker uitgezet: een marketingplan maken, het online ticketsysteem in de lucht krijgen, leveranciers vragen, stands inrichten, enzovoorts’. De vergunningen waren niet het probleem, omdat De Kerk in Oostelbeers door Brouwerij Hertog Jan wordt uitgebaat en dus al een vergunning heeft.

Vernieuwend

Het festival in Oostelbeers kent een internationaal karakter, mede doordat steeds meer zuider- en oosterburen het festival bezoeken. ‘Meer liefhebbers tijdens dit festival betekent dat we ongeveer 200 mensen hebben moeten teleurstellen.’ Op zoek naar een grotere locatie ligt dus voor de hand, of het festival over twee dagen uitsmeren, dat kan ook. Dit klinkt vernieuwend en ik kijk daarom nu al uit naar het volgende festival. 

Foto's van het festival 2022 (Fotoclub Wildschieters)