Fèis to face

Voor het eerst sinds 2019 zal het Islay Festival (Fèis Ìle) weer echt plaatsvinden waarbij een grote toestroom bezoekers wordt verwacht die zich wederom kan laven aan een week vol malt en muziek. (Programmering + festivalbottelingen bijgevoegd)

Het grootste deel van het programma, waaronder avondvoorstellingen, distillery masterclasses en proeverijen,  is reeds uitverkocht. Hierbij moet gezegd worden dat de onverschrokken whisky-aficionados nog steeds welkom zijn bij het merendeel van de distilleerderijen. Hier kunnen ze vaak buiten de open dagen nog de festivalbottelingen scoren.  

With kind permission of Ileach editor Brian Palmer, Ileach 21 May 2022

Hieronder het volledige programma + festivalbottelingen

PS: De Coal Ila distillery is nog steeds gesloten voor bezoekers.

Festival Programma 2022

Vrijdag 27 mei: Community opening event, Port Ellen Playing Fields

Zaterdag 28 mei: Lagavulin Distillery Open Dag, First Fling, Ramsay Hall (uitverkocht)  

Zondag 29 mei: Bruichladdich Distillery Open Dag, Islay Quiz, Gaelic Centre, Bowmore. Lawn Bowls Competition, Bridgend.

Maandag 30 mei: Caol Ila Distillery Open Dag en Islay Gin Open Dag, beide in het  Islay House Square, Bridgend. Indie Whisky Fèis Ìle, Ramsay Hall, Port Ellen. Whisky Nosing Ceilidh, Ramsay Hall, Port Ellen (uitverkocht).

Dinsdag 31 mei: Laphroaig Distillery Open Dag, Folk Night, Ardbeg Distillery (uitverkocht).

Woensdag 1 juni: Ardnahoe Distillery Open Dag, Bowmore Distillery Open Dag. Clootie Dumpling Ceilidh, Ballygrant Hall (uitverkocht), Robin Laing Concert, Bruichladdich Hall.

Donderdag 2 juni: Kilchoman Distillery Open Dag. Everything but Whisky, Machrie Hotel. Islay Whisky Academy Open Dag, Rhinns Hall, Portnahaven. Mist’ry Bus Tour, Ardbeg Distillery (uitverkocht). Voices of Islay, Galeic Centre, Bowmore (uitverkocht).

Vrijdag 3 juni: Bunnahabhain Distillery Open Dag, Jura Distillery Open Dag. Mairi MacGillivray en Friends, Laphroaig Distillery (uitverkocht).

Zaterdag 4 juni: Ardbeg Distillery Open Dag. The Final Fling, Ramsay Hall (uitverkocht).

Zondag 5 juni: Lawn Bowls Competition.

Festival bottelingen

Image: whiskyreviews

Bunnahabhain brengt dit jaar 3 festival bottelingen uit: Abhainn Araig voor £95, een 2004 Moine Tokaji voor £199 en een 1998 Calvados voor £400. Laphroaig heeft haar Cairdeas Warehouse One fles voor £82.50, terwijl buurman Ardbeg ‘Ardcore’ gaan met black malt voor ongeveer £105. Bowmore brengt een 25 y.o. sherry cask malt voor £490 en een 15 y.o. bourbon cask malt voor £135.

Kilchoman Distillery’s Festival fles is een vatting van vijf 16 y.o. malts voor een prijs van £150 en Bruichladdich stelt twee Festival malts ter beschikking tijdens haar open dag, met daarbij ook nog een speciale Festival valinch in de verkoop op dinsdag 31 mei.

Image: whiskyexperts

Lagavulin zal een Fèis Ìle 2022 12 y.o. aanbieden, gerijpt in eikenhout voor £165 en omdat Caol Ila Distillery gesloten blijft voor het publiek, zal zij acte de présence geven op Islay House Square, Bridgend met een Fèis Ìle 2022 15 y.o. voor ook £165.

Ardnahoe, die vorig jaar haar eerste 3 jaar oude spirit aankondigde, zal haar Kinship 2022 serie presenteren: zes expressies van zowel Islay als Jura.  

Jura Distillery heeft 700 flessen gebotteld met een 14 y.o. single malt gerijpt in een sherry butt. De prijs is £120. Tevens: Lussa Gin en Deer Island Rum.