Portintruan distillery

Na veel gespeculeer onder bewoners van Islay, heeft Elixir Distillers de naam onthuld van haar nieuwe distillery: Portintruan [spreek uit: Port-nah-truan]. (LBW: De naam Farkin Distillery is van de baan)

Image: whisky.com

Portintruan, nog steeds in de bouwfase, ontleent haar naam aan de farm estate waar de distillery gebouwd wordt en betekent ‘plaats van de stroom’.

Translated with kind permission of Ileach editor Brian Palmer, 21 May 2022

Duurzaamheid

Mede-eigenaar Sukhinder Singh: ‘Elixir Distillers heeft altijd een op smaak gebaseerde benadering gehad en dit zal ook de filosofie zijn van Portintruan. We zullen een aantal oude stijl technieken gebruiken waarvan wij denken dat deze de gelaagdheid en het karakter van de spirit zullen accentueren. Een belangrijk onderdeel is het gebruik van onze floor malting en de vuurgestookte wash stills. Ook zullen we wisselende ppm niveaus hanteren met elk een eigen smaakprofiel’. Portintruan zal productietechnieken oude stijl gebruiken, aangestuurd door moderne technologie om het zowel het proces, de kwaliteit als de duurzaamheid te bevorderen. Het laatste aspect staat bij Portintruan hoog op de agenda.

View at the back door….

Bio-diesel

‘Werkend binnen de mogelijkheden die we op Islay hebben, willen we zo groen en verantwoordelijk mogelijk zijn’, zegt distillery manager Georgie Crawford. ‘We zijn in gesprek met Islay Energy Trust, onze collega distillers en onze toevoerbedrijven om ons er van te verzekeren dat we alle milieumogelijkheden benutten. Tevens zullen we de laatste technologie installeren als het gaat om warmtewisselaars (LBW: zorgen niet voor uitstroom heet/warm water naar omgeving). Dit om hergebruik van warm water te garanderen. En daarbij gaan we bio-diesel gebruiken voor de vuurverwarming van onze wash stills. Het is de schoonste brandstof waarover we momenteel kunnen beschikken. Mocht in de nabije toekomst waterstof binnen bereik komen dan zijn we daar al klaar voor.’   .

Whisky en rum

Portintruan zal dadelijk ook de mogelijkheid krijgen om – naast diverse stijlen Schotse whisky  – ook rum te maken. Daarnaast zullen er 14 woningen voor werknemers van de distillery gebouwd worden, een bezoekerscentrum, een bar en een restaurant met zeezicht, een multi purpose onderwijsfaciliteit waar de toekomstige generatie distillers opgeleid kan worden.  

Zicht op de bouw

Elixir Distillers zal twee cabines op het bouwterrein zetten om Fèis Ìle enthousiastelingen een inkijkje te geven in de jongste bouwontwikkelingen. Bezoekers kunnen op deze manier de plannen bekijken, uitkijken over het bouwterrein en enkele mensen van Elixir Distillers spreken onder het genot van enkele Elixir whisky’s. Er zit schot in de bouwwerkzaamheden. Het grondwerk is af en men kan starten met de fundering. Daarna volgt de staalconstructie. Portintruan verwacht begin 2024 te kunnen starten.

A Facebook post

Feis Ile tastings

Tijdens het festival zal Elixir Distillers een aantal tastings verzorgen en zichtbaar zijn op verschillende evenementen. Er zijn nog enkele kaartjes beschikbaar voor bewoners (met speciale korting voor bewoners) om deel te nemen aan de door Elixir Distillers georganiseerde sponsorwandelingen waarvan de opbrengst naar het Islay High School Sweden Expedition fonds. De wandelingen zijn dagelijks vanaf 14:00 uur te lopen van maandag 30 mei tot vrijdag 3 juni.

Wandeling

Ook ken je met Niall Colthart (local guide) en Georgie Crawford (distillery manager) mee voor een wandelingetje door de heuvels achter de bouwplaats om zo wat wijzer te worden over de geschiedenis van het gebied. Deze wandeling zal zo’n 90 minuten duren. Zorg voor laarzen of wandelschoenen en regenkleding. Wil je meelopen, kom dan naar een van de cabines waar we verzamelen iets voorbij de basisschool van Port Ellen.