A screensaver whisky

Na lang wachten is het eindelijk weer zover: De Koning Whiskyslijterij (let op de naamsverandering) lanceert een aantal zeer bijzondere herfst- en winterproeverijen.

Gastheer Rob kan niet wachten om de line-up van de avond aan ons voor te stellen: ‘Dames en heren, here she is, Rachel Barrie!’ Even is er stilte en worden er blikken uitgewisseld. Het is duidelijk dat niet iedereen meteen de link legt tussen Miss Barrie en de zes Benriach bottelingen. Enige opheldering is nodig.

Master distiller Rachel Barrie is sinds 2017 in dienst bij de Amerikaanse eigenaar van The BenRiach, The GlenDronach en Glenglassaugh, de Brown-Forman Corporation. In 2016 voegde de whiskeygigant uit Kentucky – eigenaar van Jack Daniel’s Tennessee Whiskey en Woodford Reserve Bourbon – de drie Schotse distilleerderijen toe aan haar portfolio.

Whisky Maker Rachel Barrie – voorheen in dienst bij de Glenmorangie Company en Morrison Bowmore Distillers – is dus vanavond te gast bij De Koning Whiskyslijterij. ‘Ze is al jaren mijn screensaver’ zegt Rob als hij de eerste fles, een Benriach 21 y.o. liefdevol tegen zijn borst drukt.

Ik blader even terug in het archief van Whiskeria waar whiskyschrijver Gavin D Smith al eens in gesprek is geweest met Rob’s calendar-girl. ‘Bij BenRiach experimenteren we veel. Wat ertoe leidt dat we unpeated, peated en triple-distilled spirit maken. Ook is onze moutvloer met enige regelmaat weer in gebruik”. Laten we gaan proeven wat Rachel’s fan van het eerste uur ons voorgezet heeft.

De line-up

Benriach 21 yo Four cask matured 46% abv heeft de meeste tijd gerijpt op bourbonvaten, de kleur is er licht genoeg voor, daarna in virgin oak vaten, vervolgens in rode wijn vaten en uiteindelijk even overgezet op Pedro Ximénez vaten.

Benriach 25 yo Four cask Matured 46% abv heeft gehuisd in bourbon-, sherry-, en virgin oak vaten alvorens overduidelijk overgezet te zijn naar Madeiravaten. Rob’s neus signaleert geboend teakhout en ietwat geturfde whisky. Dit is mijn nummer 2 vanavond.

Benriach 30 yo Four cask matured 46% abv. Ziehier een gecombineerde sherry- bourbon – virgin oak rijping die uiteindelijk geëindigd is op Duoro Valley portvaten. Mijn neus en keel worden getrakteerd op een volheid, gelaagdheid en zachtheid die bijzonder aangenaam is. Zonder meer mijn nummer 1 van de avond.

Dan de jongelingen. Benriach Double cask matured 52,8 % abv. Een instappertje. Een ‘Smoke season’ van eigen gerst en gedroogd met Highland turf. Het predikaat ‘smoke level intense’ komt niet echt naar voren.

Benriach 11 yo (53,9 % abv) uit 2009. Een gelimiteerde Cask Edition die gebotteld is in 2020. Het moscatelvat heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Iets te overheersend voor mij. De handtekening van Rachel Barrie op het etiket kan dit voor mij niet goedmaken. De echte Barrie fans om mij heen denken daar anders over.

Benriach 15 yo (59,8 % abv). Een Oloroso Cask Edition. Een zeer prettige botteling van mevrouw Barrie met zeer waarschijnlijk de Kerst in haar neus. Ik ruik zuidvruchten en proef Christmas cake. Een terechte nummer 3 vanavond.

De 22-jarige afsluiter van de avond is een overheerlijke Benriach 1998 van 52,2 %. Een Italiaanse Marsala cask rijping die er zeker wezen mag. De kleur is volgens Barrie gelijk een Arabische zonsondergang. Met een beetje fantasie moet dit zeker gaan lukken.