De wondere wereld van Jack Wiebers

Is het vanwege de immer fraaie etiketten van zijn flessen, zijn interessante vatenkeuzes of zijn relatieve onbekendheid op het internationale whiskypodium ? Een ding weet ik zeker: Lars-Göran ‘Jack’ Wiebers intrigeert mij.

Ik vind een telefoonnummer bij Jack Wiebers Whisky World in de Wiener Strasse 22 in Berlijn. Geen verdere website op Google. Een vriendelijke stem vraagt ‘Sprechen Sie auch Deutsch?’. ‘Leider nicht viel’ moet ik bekennen. ‘Kein Problem. How can I help you?’ Er volgt een geanimeerd gesprek.

                 Verschenen in Whisky Passion nummer 2, 2023

Bauchgefühl

Ik luister naar een distillateur, onafhankelijke bottelaar, slijter en platenbaas in een persoon verenigd. Gaandeweg Jack’s levensverhaal merk ik dat de vele keuzes allemaal uit passie zijn gemaakt. Soms vanuit een Bauchgefühl dat het zo moest en soms omdat bedrijfstechnisch het roer om moest.

Smaak van whisky

‘In mijn jonge jaren had ik een baantje bij een speciaalzaak voor opnameapparatuur en microfoons. Onze buurman had een bar waar we na werktijd vaak zaten. Daar was Jack Daniels mijn vaste keus. De eigenaar was echter een liefhebber van single malts en nam mij op een dag mee naar een whiskyspeciaalzaak. Toen hij mij een Glenfarclas 17y sherry Orginal bottling for Hong Kong had laten proeven was ik om. Nu wist ik hoe whisky ook kon smaken’. Ik ga met Jack terug naar de jaren 80 en vraag hem of Berlijners altijd whisky minded zijn geweest. ‘Voor een kleine groep was dit inderdaad zo. Vandaag de dag is deze interesse geëxplodeerd en vind je nergens zoveel vakwinkels op het gebied van drank als in Berlijn’.

Droppie the Flying Dutchman

Jack straalt een brede interesse uit en de vraag ligt voor de hand of zijn voorkeur voor whisky ook gepaard gaat met een interesse in muziek en de story telling die bij whisky hoort. ‘Oh, ja dat werkt voor mij zeker zo. Wellicht ken je de serie Droppie the Flying Dutchman uit Pirate Series (Speciale Editie voor Nederland). Hier heb ik een piratenverhaal op het backlabel geschreven en ook het label ontworpen. En over muziek gesproken: begin jaren negentig heb ik Jack Wiebers Music Production opgericht (ook wel bekend als Jack Wiebers Records) en ben ik cd’s gaan produceren voor bands als de 17 Hippies en verschillende rega bands. Later heb ik een Glentauchers 17 yo (Vintage 1996) botteling op de markt gebracht onder de naam ’17 Hippies Biester’ (Limited Berlin Artist Edition, 90 flessen). De koppeling van muziek, verhalen, tekeningen en whisky is er altijd geweest.’

Importeur voor Duitsland

‘In 1995 kocht ik een kroeg in Berlijn (Madonna Bar) en heb ik de helft omgetoverd tot whiskybar omdat ik voelde dat ik mijn bezoekers iets speciaals moest bieden. Toen heb ik qua speuren naar mooie flessen een tandje bij gezet. Een van mijn retailers vroeg mij om voor hem een paar speciale flessen mee te nemen uit Londen. Milroy’s of Soho bezocht ik met enige regelmaat en hier kocht ik flessen die in Duitsland niet te krijgen waren. Het viel mij toen op dat er goed geld mee te verdienen was. Vervolgens ben ik half Europa doorgereisd om allerlei bijzondere flessen op de kop te tikken voor weinig geld. Dat was eigenlijk de start van mijn whiskyavontuur. Ik werd importeur voor Duitsland en distribueerde tevens steeds meer producten van buitenlandse onafhankelijke bottelaars. Omdat zij vaak bottelingen van dezelfde distilleerderijen aanboden, ben ik zelf maar begonnen met het bottelen van de minder bekende distilleerderijen’.

JWWW

‘Eind jaren 90 stonden we in Duitsland aan het begin van de whisky boom. Dat was het moment om het groots aan te pakken. In 1997 heb ik de eerste JWWW (Jack Wiebers Whisky World) botteling op de markt gebracht, een Black Bruichladdich in de Old Train Line Series. Vanaf 2000 is ons bedrijf flink gegroeid. Volgens de huidige statistieken zijn we de 1000 bottelingen wel gepasseerd. We hebben een aantal slijterijen geopend en zijn naast whisky ook gin, rum, cognac gaan bottelen. Het leek verstandig om – naast een behoorlijke reserve aan vaten in Schotland – ook een eigen vatenopslag in Duitsland te realiseren. Hier ligt momenteel zo’n 20.000 liter te rijpen’.

Eigen distilleerderij

De uitbreidingen volgen elkaar op. De opsomming die Jack mij geeft, begint gigantische vormen aan te nemen. Het verbaast mij dan ook niet dat Jack in 2018 is gestart met een eigen distilleerderij. ‘We wilden niet de zoveelste Duitse distilleerderij zijn en dus heb ik er voor gekozen om te gaan voor organic en vegan. Onze tweede distilleerderij zou in oktober 2022 geopend zijn ware het niet dat de nasleep van corona daar een stokje voor stak’. 

Creatief proces

De eerste Old Train Line Series in 1997 was het begin van een reeks van labels: de Prenzlow Portfolio Collection, de Great Ocean Liners, de The Distillery Sites Series, de Gentle Noses, de The Scottish Malt’s Steamship Line, de Jack’s Pirate Whisky, enzovoort, enzovoort. ‘Alle tekeningen komen uit de fantasie van mijn jeugdjaren. Mijn vader was een fanatiek modelbouwer en ik bouwde mijn eerste schip toen ik vier jaar oud was. We verzamelden daarnaast alles wat los en vast zat, waren enthousiaste hobbyvissers en fokten vogeltjes. Voor een groot deel zijn de illustraties op de labels terug te voeren naar mijn liefde voor dieren, ridders, schepen en treinen. Alle labels ontwerp ik zelf en stuur het idee vervolgens door naar een graphic designer’.

Jack Wiebers bij Whisky Fair 2023

Een wondere wereld

We komen in ons gesprek te spreken over het fenomeen verzamelen, over de drang naar creativiteit, over muziek en over de mogelijkheid om binnenkort ons gesprek voort te zetten onder het genot van een goed glas JWWW whisky. Want, in deze wondere wereld van duizendpoot Lars-Göran ‘Jack’ Wiebers wil ik de komende jaren blijven vertoeven.