Programma Fèis Ìle 2023

Voor diegenen die afreizen naar het Fèis Ìle 2023, het whisky- en muziekfestival van 26 mei tot en met 3 juni op Islay, heeft de Ileach (de onafhankelijke krant van Islay en Jura) een overzicht gepubliceerd van de vele activiteiten.

Issue 6 mei 2023

Het is goed om op een rijtje te zetten wat de distilleerderijen op Islay en Jura in petto hebben voor Fèis Ìle festival van dit jaar, te beginnen met de open dag van Lagavulin op zaterdag 27 mei.

Zaterdag 27 mei

De iconische distilleerderij zal een levendige mix van muziek en whiskyproeverijen organiseren, waaronder magazijnproeverijen met de legendarische Iain McArthur.

Iain McArthur

Manager Jordan Paisley zal een aantal Fèis Ìle-expressies door de jaren heen verkennen en de unieke Festival botteling van 2023 onthullen.

Zondag 28 mei

Bruichladdich behoudt haar traditionele plek op zondagmiddag in de festiviteiten met een evenement op uitnodiging. Hoofddistilleerder Adam Hannett zal een selectie van whisky’s presenteren die exclusief zijn gekozen voor zijn masterclass. Daarnaast zal er live-entertainment zal zijn van Mairi McGillivray, Heron Valley, Niteworks en Tidelines uit Islay op de binnenplaats. Gedurende de hele dag zullen bezoekers uit lokale kraampjes een variëteit aan hapjes kunnen verkrijgen. Bruichladdich zal ook een aantal van de evenementen van de dag livestreamen voor degenen die er niet bij kunnen zijn.

Maandag 29 mei

Op maandag 29 mei zal de Caol Ila-distilleerderij festivalbezoekers verwelkomen in haar nieuwe bezoekersruimte met een Johnnie Walker-thema, maar dan wel met een Fèis Ìle-twist. Hoogtepunt is onder meer een whiskyreis met manager Sam Hale met enkele van zijn favoriete whisky’s, waaronder de expressie van 2023. Ook Emma Goudie’s Islay Cocoa zal tijdens de tastings te proeven zijn. Naast whiskyervaringen zullen er muziekoptredens zijn. Dit alles terwijl je uitkijkt over de prachtige Paps of Jura.

The Islay Boys en Islay Ales

In de dorpszaal van Bruichladdich presenteren The Islay Boys en Islay Ales muzieksessies van de lokale band North of the Bridge samen met een begeleide proeverij van het Fèis Ìle-bier en het vaste assortiment. Tevens zullen oprichters Donald MacKenzie en Mackay Smith hun Laggan Bay brouwerij- en distilleerproject in Glenegedale toelichten. Er zullen typisch Duitse ‘bierhal etenswaren’ verkrijgbaar zijn waarvan de opbrengsten naar de RNLI (Royal National Lifeboat Institution) gaan. Alle wat over is zal worden gedoneerd worden aan de lokale voedselbank. Dit is een evenement met kaartverkoop.

Mackay Smith and Donald MacKenzie of The Islay Brothers.

Dinsdag 30 mei

Op dinsdag 30 mei zal de Laphroaig-distilleerderij live muziek presenteren, kraampjes met lokale producten, een varken aan het spit en lunches verzorgd door de St. John’s Church in Port Ellen. Er zal ook de kans zijn om Islay-oesters, Heather’s ijs en houtgestookte pizza’s te proeven. Er zullen natuurlijk ook proeverijen zijn samengesteld door manager Barry MacAffer en assistent-manager Pamela Ferguson, blendingsessies en drie verschillende Laphroaig-verhalen: Peat, Smoke en Fire. Even verderop zal Islay Rum rumcocktails serveren vanuit hun nieuwe Airstream Tiki Bar en rondleidingen geven.

Woensdag 31 mei

Op woensdag 31 mei zal de Bowmore-distilleerderij ‘de geest van Bowmore en Islay ontgrendelen’ op de binnenplaats van de distilleerderij. Het begint allemaal om 10 uur ‘s ochtends, met rondleidingen en proeverijen gedurende de dag. Op verzoek van het publiek zal Corra een mix van traditionele Schotse muziek met rock- en popcovers spelen. Er zal een selectie van whisky en cocktails te koop zijn. De toegang is gratis. Verder naar het noorden zal de Ardnahoe-distilleerderij zijn bekende ‘Kinship Tastings’ presenteren, die zes verschillende whisky’s bevatten, en manager Fraser Hughes zal een proeverij van zes verschillende Ardnahoe-expressies presenteren. Er zal ook een sessie zijn over eten en whisky-pairing, samen met exclusieve rondleidingen en live-entertainment op de binnenplaats.

Donderdag 1 juni

Op donderdag 1 juni zal de meest westelijke distilleerderij op Islay, Kilchoman, een reeks masterclasses presenteren, waaronder een online proeverij voor degenen die er dit jaar niet bij kunnen zijn. Er zal ook de mogelijkheid zijn om zich bij de medewerkers van de bottelarij te voegen en uw eigen fles Kilchoman te vullen en rondleidingen met de manager Islay Heads. De verschillende delen van de distilleerderij zullen gedurende de dag open zijn waar bezoekers met medewerkers kunnen praten om meer te weten te komen over Kilchoman whisky.

Vrijdag 2 juni

Op vrijdag 2 juni biedt Bunnahabhain een druk programma met rondleidingen, boottochten, een masterclass, proeverijen in het pakhuis en wandelingen. Er is een productierondleiding met de master-distilleerder van Bunnahabhain, proeverijen met de distillery manager, master blender en master distiller. Aan de overkant van de Sound of Islay, bij Jura Distillery, zijn er naast een selectie unieke distilleerderij tours ook verschillende attracties in en rond de distilleerderij en de nabijgelegen pub. Een ticket hiervoor is niet nodig. Zo te lezen voor elk wat wils. Tijdens de evenementen zal Graham Logan, manager van de afgelopen 32 jaar, de fakkel doorgeven aan zijn opvolger, Jamie Muir. The Hebridean Baker zal ook aanwezig zijn en twee kooksessies verzorgen, en de bekende mixologen van Nauticus zullen de pub overnemen om opmerkelijke drankjes te maken. Er zullen ook spelletjes zijn op het veld en op het strand.

Iets verder naar het noorden (25 miles naar het noorden vanaf de ferry in Ardlussa) biedt Lussa gin van Jura een ‘Taste of Lussa’ aan, te beginnen om 11:45 uur bij de gin distilleerderij. Het bijbehorende menu zal lokale Jura-producten bevatten, waaronder schelpdieren en hertenvlees, allemaal gecombineerd met Lussa Gin. Tickets kunnen worden gekocht op de website van Lussa Gin. De dames zullen ook op het Jura Hotel-veld in Craighouse gin-monsters aanbieden om te proeven. Daarnaast zal Lussa Gin aanwezig zijn in het Gaelic Centre van Bowmore op 30, 31 mei en 1 juni, samen met Deer Island Rum en de Jura-brouwerij voor een ‘Taste of Jura’. Geen ticket vereist, van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Zaterdag 3 juni

De vele whisky activiteiten eindigen op zaterdag 3 juni bij ‘Planet Ardbeg‘. Er zullen live proeverijen zijn, een zoektocht naar de ontbrekende purifier en gasten zullen strijden om smaaktonen te identificeren in een assortiment van drams, waaronder Ardbeg Heavy Vapours. Bezoekers worden uitgenodigd om gekleed als hun favoriete Ardbeg-held of mythisch wezen te komen, of zich te verkleden in een ‘cosplay’-stijl. Laat je inspireren door de Planet Ardbeg Anthology en Heavy Vapours graphic novels. Om 15.00 uur zal Dr. Bill Lumsden een live proeverij houden, uitgezonden over de hele planeet op ardbeg.com. Veel van de evenementen van de distilleerderij op uitnodiging zijn, dus het is raadzaam om de websites van tevoren te checken op kosten.

This article was translated by LegBeforeWicket with permission of Brian Palmer, editor of the Ileach. Issue 50_15, 6 May 2023.