Keeper of the Quaich

Keeper of the Quiach
Keeper of the Quiach

Direct naast de ingang staat -zoals op ieder whiskyfestival – de kerverse Keeper of the Quaich – Ronald Zwartepoorte met zijn Whisky Passion tijdschrift. Ronald is afgelopen jaar in Schotland op het Quaich-schild gehesen. Een onderscheiding die eenieder ten deel valt die zich met ziel en zaligheid heeft ingezet om het produkt whisky te promoten. Onze hoofdredacteur is een wandelende whiskykrant en staat ook vandaag in Alkmaar weer enthousiast zijn nieuwste Whisky App aan te prijzen. ‘Op welk festival sta je niet, Ronald ?’, vraag ik hem. ‘Op alle sites die niet op mijn app staan’.

Hielander Whisky Festival 2015

De Laurenskerk in Alkmaar staat knap in het zonnetje op deze Valentijnsdag. Dit is mijn eerste contact met deze prachtige Grote Kerk die in vele opzichten de meerdere is van zijn evenknie uit de hofstad: ruimere ontvangsthal, geen kruipdoor-sluipdoor, prachtige lichtinval, perfecte terrasverwarming, niet te veel drankondersteundende voedselkramen  (enkel Wullie Hielander’s restaurantcatering) en geen grote buitenlandse merkenvertegenwoordigers die elkaar schouder aan schouder verdringen. Of dit laatste een nadeel is vraag ik mij af; het was gewoon gezellig. De aanwezige whisky’s waren meer dan de moeite waard.

Piet [pronounce: Peat]

Ronald en ´Peat´
Ronald en ´Peat´

Ook aanwezig – waar niet trouwens – is Piet ‘Black’ Molenkamp of ‘Black’ Piet Molenkamp of gewoon Piet. Piet is 65 geworden en als ik het zo inschat de mascotte van elk whiskyfestival. Piet is de vriendelijkheid zelve en nooit te beroerd om jou iets te vertellen over de whisky die je aan het proeven bent.’ik heb een fotoalbum gekregen’, zegt Piet. Voordat ik het weet bladert hij samen met mij door het album. Iedereen in het album lacht Piet toe.

Samaroli

Samaroli 1969
Samaroli 1969

Ik krijg via Erik Molenaar van Kintra te horen dat Samaroli een onafhankelijke whiskybottelaar uit Italie is die eigenlijk zichzelf de laatste jaren uit de markt aan het prijzen is. ‘Ronald weet daar meer over’, zegt Erik. Voordat ik dadelijk door de wandelende whiskyencyclopedie blader, surf ik even naar de site van Whisky Passion. Ik lees: Vraag een whisky-liefhebber naar zijn top 10 en er staat vrijwel altijd een Samaroli botteling bij. Samaroli is een onafhankelijke bottelaar uit Italië en wereldwijd beroemd èn geliefd om zijn hoge kwaliteit malt whisky’s. In 1968 is Silviano Samaroli begonnen met het kopen van vaten malt whisky en bracht deze toen al onder eigen label op de markt. Hij behoort net als Gordon & MacPhail tot de pioniers op het gebied van de single malt whisky. In de afgelopen veertig jaar hebben veel van zijn bottelingen een legendarische status bereikt. Dit is maar een klein deel van de informatie. Ronald – met een Italiaanse getrouwd en zelf veel in Italie vertoevend – weet mij nog veel meer te vertellen. Wie weet, op naar Italie…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s