Oude whisky’s zijn slowdrinks

De fles Talisker Double Matured uit 1986 kijkt mij al zo’n anderhalf uur aan. Giovanni heeft een paar mooie whisky’s van de kast gehaald en dit juweeltje van Skye goed zichtbaar vooraan gezet. Onze tafelheer Franco heeft een uitstekende keuze gemaakt met deze reservering bij Da Giovanni in Alseno. Geen spannende omgeving, maar dat is zelden maatgevend in Italie. Het eten is daarentegen voortreffelijk. Op de tweede rij is een Pappy van Winkle’s Family Reserve opgesteld, geflankeerd door een Graigellachie…de leeftijd van beide kan ik niet zien. De labels zijn prachtig. In de achterhoede nog meer lekkers. ‘Kom op met dat toetje’, hoor ik mezelf denken. Op dit soort momenten heb ik zo’n hekel aan slowfood.

Talisker Double Matured 1986
Talisker Double Matured 1986

Giovanni weet hoe het ook kan: de fles wordt tussen Franco en mij ingezet.  Phew….deze Special Release ‘1986 Talisker Distillers Edition Double Matured Amoroso Sherry Cask Wood’ is echt een feest in de neus: rokerig, tikkeltje jodium, wat noten, sherry in de verte. De prijs van deze fles (en de rekening later) dwingt me om wat langer te ruiken. Niets mis mee…het voorspel bij een mooie whisky mag je nooit overslaan….kan niet lang genoeg duren. Franco en ik communiceren met ‘mmmmm’ en ‘mmmm’ terwijl we elkaar goedkeurend aankijken en instemmend knikken. Ik weet het zeker: oude whisky’s zijn slowdrinks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s