De geest is uit de fles

There’s always a first time for everything …..

Nosing & tasting
Nosing & tasting

De ezel, de placemats, de pipetten, het water, de glazen, de displays, de whiskytijdschriften en de whisky staan in de kamer klaar; het feestje kan beginnen op deze Tweede Hemelvaartsdag. Het is zondag 20 mei en ik geef een gratis whiskyproeverij. Tien mensen schuiven aan. Zes whiskyregio’s van Schotland gaan vandaag de glazen in: een Aberlour A’Bunadh, een Lagvulin 12 yo, een Talisker 10 yo, de Glengoyne 14 yo, een Glenkinchie 10 yo en als laatste een Springbank 10 yo.


Op eigen wijze

Ik wil en kan geen kopie neerzetten van mijn eerste proeverij in The Irish Cottage in Oude Niedorp (een rondje Schotland) en ook niet van de twee daaropvolgende bij Whiskyslijterij De Koning in ‘s-Hertogenbosch (over bourbon en Japanse whisky’s). In de uitnodiging heb ik nog eens benadrukt dat het geen middagje is om enkel kennis op te doen. Nee, belangrijker is om een goed glas whisky te drinken en een goed gesprek te hebben. De twaalf liefhebbers variëren van ‘novice’ tot ‘doorgewinterd’; en …. maar liefst vier vrouwen zijn van de partij. Juist om de gevoelige smaakpapillen te kietelen heb ik de Glengoyne (een Highland) en de Glenkinchie (een Lowland) op de proeftafel gezet, twee lichte en rustige drams. Maar, ook staat de bij mijzelf torenhoge favoriet op de rol: de Lagavulin 16 yo. Bij kennis en ‘partner in crime’ Rob Stevens (Whiskyslijterij De Koning in Den Bosch) huur ik 120 glazen. Iets te optimistisch blijkt later, maar enfin. Aan 70 blijk ik achteraf genoeg te hebben.

Terugproeven

Quiche Lorraine in voorbereiding
Quiche Lorraine in voorbereiding

Na drie uur praten, ruiken, proeven, lachen, roken , terugproeven en luisteren, is het duidelijk. De Aberlour A’Bunadh is bij nagenoeg iedereen de favoriet. Ja, u leest het goed, ‘terugproeven’ is in mijn optiek een belangrijk onderdeel van iedere nosing & tasting en zal zonder meer in de lijst komen van de ‘woorden van 2013’. In de keuken zijn ‘s ochtends twee quiches geboren en met whisky beneveld; ze laten zich tussen de rondes door fanatastisch

 

smaken.

Een biertje na

Het verhaal vertellen tussen het nippen door valt nog niet mee, maar rot–in-het-vak Paul Moes (zelf inwoner van Islay) helpt de gaten te vullen. Hij komt helemaal uit Noord-Holland gereden (Oude Niedorp) en heeft een doosje bier van zijn whiskyeiland meegenomen: een Finlaggan Ale, een Ardnave Ale en een Single malt Ale; allemaal van brouwerij Islay Ales. Ze smaken fris en hoppig, een prima afronding van een geslaagde nosing en vooral tasting.

Op naar Islay

"Even terugproeven ..."
“Even terugproeven …”

Op 8 september heb ik de tweede proeverij al in mijn hoofd; dit keer 6 Islay whisky’s, 3 ongeturfde en 3 geturfde denk ik. In een Whisky Passion van vorig jaar [i]heb ik mijn eerste indrukken al opgeschreven. Met name de Gary’s, de Fiona’s[ii] en de Lisa’s hebben mijn hart gestolen.

Fred Blans


[i] Whisky Passion, nummer 2, 2012: Whiskygidsen, een vak apart.

[ii]<So British & Irish, nummer 2, 2013: Een koninklijk lesje.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s